10.30.2013

Podrška radničkim blokadama!

Anarhosindikalistička inicijativa izražava apsolutnu podršku radnicima koji u borbi za svoja prava i odbranu ljudskog dostojanstva blokiraju pruge i puteve. Najnoviji događaji pokazuju da je blokada jedno od najmoćnijih sredstava pritiska na gazde i državu, i nije ni čudo što je u novom Zakonu o štrajku predviđeno da radnički štrajkovi budu svedeni na krug preduzeća, tamo gde ih ne vidi ni javnost, a ni drugi nezadovoljni radnici. Radnici su potpuno spontano došli do direktne akcije kao najefektivnijeg sredstva borbe i nezavisnog radničkog organizovanja kao jedinog načina da se spreče manipulacije i izdaja.

U proteklih nedelju dana radničke blokade se nižu jedna za drugom, a jednom započete blokade ne prekidaju se nakon slatkorečivih obećanja – radnici zahtevaju da im se zahtevi zaista ispune. Ovaj talas blokada pokrenuli su radnici kragujevačkog Autosaobraćaja koji od utorka, 22. oktobra, drže u blokadi magistralni put Kragujevac – Kraljevo i prugu kojom se vrši transport FIAT-ovih automobila za izvoz, prema luci Bar u Crnoj Gori. U nedelju, 28. oktobra su im se pridružili radnici FAP-a u Priboju koji su blokirali prugu Beograd – Bar i regionalni put Priboj – granični prelaz Uvac, prema BiH. U Smederevu su radnici Fabrike železničkih vozila, Želvoz, blokirali most na Dunavu koji spaja taj deo centralne Srbije sa Vojvodinom zahtevajući isplatu zarada, overu zdravstvenih knjižica i povezivanje radnog staža. Prema našim informacijama danas će početi još nekoliko radničkih protesta i blokada u Centralnoj Srbiji.

Danas cela Srbija gleda radnike na blokadama puteva, mostova i pruga, jer se na tim mestima vodi borba za ispravljanje savijene kičme i odbranu dostojanstva celog naroda. Pobeda na putevima, prugama i mostovima daće snagu i nadu stotinama hiljada ljudi.

Radnicima u blokadama poručujemo:
Mi smo uz vas, sa vama i pored vas! Vaša borba je naša borba!

Anarhosindikalistička inicijativa – Drugačija vrsta sindikata

No comments:

Post a Comment