9.16.2012

Solidariteitsactie met Dominos Pizza Werkers-Australie


Op zaterdag 15 september heeft de Amsterdamse afdeling van de ASB uit solidariteit geflyerd voor een filiaal van Domino’s Pizza. In Australië heeft Domino’s Pizza het salaris van de koeriers van de ene op de andere dag met 19% verlaagt! Domino’s Pizza wilt terug naar de CAO van 2001 ondanks dat er in 2009 besprekingen geweest zijn tussen de vakbond van de koeriers en Domino’s. Deze besprekingen hebben geleid tot een loonsverhoging ten opzichte van 2001.
Sinds April 2012 heeft Domino’s het salaris van deze werknemers weer verlaagt naar het niveau van 2001. Dit wordt niet geaccepteerd door de Australische koeriers van Domino’s. Deze koeriers hebben zichzelf georganiseerd in hun eigen vakbond, de GTWA. De GTWA is aangesloten bij de Australische afdeling van de Internationale Arbeiders Associatie (IAA).

De koeriers hadden voor 15 september een internationale actiedag aangekondigd en riepen op tot solidariteit. In verschillende landen wordt er actie gevoerd bij filialen van Domino’s Pizza. Hiermee zetten wij druk op het management van Domino’s Pizza. Wij proberen ook een hart onder de riem te steken van de koeriers in Australië die veel kracht putten uit deze wereldwijde solidariteit.
De ASB heeft daarom gehoor gegeven aan de oproep van de IAA en verklaart zich solidair met de pizza-koeriers die zich hebben georganiseerd in de GTWA. Dit is uitgelegd aan de lokale koeriers in het Amsterdamse filiaal. Die hadden begrip voor de actie. Eén van hen toonde zich ook solidair met zijn Australische collega’s door met een spandoek op de foto te gaan.
ASB Amsterdam

No comments:

Post a Comment