4.12.2012

Súd ukončil štrajk v EULEN/ABB v Córdobe, spor trvá

Spor medzi pracovníkmi agentúry EULEN vo firme ABB sa po takmer sto dňoch štrajku naklonil v prospech zamestnávateľov. Pracovný súd v Córdobe zamietol sťažnosti pracujúcich vo veci porušenia práva na štrajk. Štrajk sa síce končí, ale spor pokračuje. 

Pracovný súd nezdieľal názory štrajkujúcich a priklonil sa k výpovediam manažérov. Súd nezohľadnil konanie firmy ABB, ktorá porušila právo na štrajk napríklad tým, že zakázala štrajkovému výboru prístup do objektu firmy, obmedzila jeho činnosť a najala štrajkokazov, pričom toto konanie zdokumentoval inšpektorát práce.

Pracujúci sa odvolali a plánujú ďalšie akcie proti firmám zaangažovaným v spore – EULEN, ABB a ADECCO. Momentálne čakajú na ďalšie súdne pojednávanie (8. mája), na ktorom budú požadovať znovuzamestnanie pracovníkov, ako aj rozhodnutie súdu, že ich dlhoročný outsourcing prostredníctvom firmy Eulen bol nelegálny, rovnako ako presun kontraktu z firmy Eulen na EUROCEN-Adecco.

Pracujúci ďakujú všetkým, ktorí sa zúčastnili na solidárnych akciách v Španielsku a po celom svete a za solidárne príspevky do štrajkového fondu.

Priama akcia sa pripája s poďakovaním všetkým ľuďom na Slovensku a v Česku, ktorí reagovali na výzvy podporiť štrajkujúcich. O ďalšom vývoji sporu a možnom zapojení sa budeme informovať na webe.

No comments:

Post a Comment