12.02.2011

Víťazstvo juholondýnskej skupiny Solidarity Federation v spore o dlžnú mzdu

Kampaň zorganizovaná zamestnankyňou londýnskej krčmy a juholondýnskou skupinou SF dospela v stredu 23.11. k úspešnému koncu. Priame akcie a hrozba protestného piketu sa ukázali ako účinná taktika a zamestnávateľ vyplatil dlžnú šesťtýždňovú mzdu. Laura pracovala v krčme „The Hartley“ v južnom Londýne. Prepustili ju, keď odmietla pokračovať, lebo už šesť týždňov nedostala mzdu – od polovice septembra tento dlh narástol na viac ako sedemsto libier. Je to ďalšie tohtoročné víťazstvo SolFed (v máji napríklad v spore s pracovnou agentúrou Office Angels), no predovšetkým Laury, ktorá bola pri riešení svojho sporu veľmi aktívna.
Lauru prestalo baviť čakanie a oslovila juholondýnsku skupinu SF. Jej členovia jej priblížili, ako postupovali v prípade Office Angels. V piatok 19. 11. sa teda začala kampaň proti majiteľovi krčmy The Hartley. Laura mu v sprievode SF odovzdala list s požiadavkou vyplatenia dlžnej mzdy.

Kým šéfovi plynul čas na splnenie požiadavky, Laura zorganizovala s rodinou a priateľmi kolektívne telefonovanie. To šéfa poriadne nazlostilo: „Povedzte vašim ľuďom, nech mi prestanú vyvolávať! Mám všetky vaše čísla, nahlásim vás... nahlásim vás... vašim operátorom!“

Napriek sľubom a ubezpečovaniu však stále neprichádzali nijaké peniaze a majiteľ Lauru ignoroval. E-mailová a telefonická kampaň teda pokračovala.

V nedeľu večer sa už majiteľ vyhrážal právnymi krokmi a nevyplácanie zamestnancov odôvodňoval všemožnými výhovorkami. Laure však sľúbil, že jej celú sumu vyplatí hneď na druhý deň. Nasledujúci večer dostala časť peňazí – polovicu sumy. SF teda zvolali piket pred jej bývalým pracoviskom a neprestávali ani telefonáty a e-maily.

Laura dostala zvyšné peniaze v stredu večer po piatich dňoch telefonátov a e-mailov jej blízkych, s podporou SF. Postavila sa za svoje požiadavky, rozhodla sa organizovať, zmobilizovala ľudí k podpore a dostala svoje peniaze.

Vieme, že nevyplácanie miezd a iné pochybné praktiky sú medzi zúfalými chamtivými šéfmi rozšírené. Blahoželáme Laure k víťazstvu v spore a dúfame, že sa ozvú ďalší ľudia s podobným problémom, ktorí ho chcú riešiť. Nemyslite si, že sa nedá nič robiť – ozvite sa nám a pozhovárame sa o rôznych možnostiach.

K blahoželaniu sa pripája aj Priama akcia, ktorá funguje podobne ako SF, preto ak máš podobný problém, môžeš nás kontaktovať.

Podľa http://solfed.org.uk/?q=wage-theft-victory-in-south-london a informácií od členov SF spracovala Nadia Hladká

No comments:

Post a Comment