12.27.2011

Appell - Protester mot "Bloody Friday" i Kasakhstan!

Vi har mottatt følgende appell fra vår søsterorganisasjon i Russland, KRAS- IAA. Den beskriver de forferdelige mordene og undertrykkelsen av olje arbeidere i Kasakhstan. Det er ikke så mange år siden statsminister Stoltenberg sa at vår framtidige pensjonsformue ligger i det Kaspiske hav. Statoil opprettet kontor  i Kasakhstan i 2004*, samarbeider med selskapet KazMunayGaz  og den norske kronprinsen og en  delegasjon dro til landet i 2010. Den norske pressa har hittil stort sett fortiet hendelsene- så bryt stillheten!

"Det ble på fredag den 16. desember skutt mot en demonstrasjon av streikende oljearbeidere i Kasakhstan, rettere sagt i Zhanaozen (en by i vest Kasakstan).  1500 arbeidere deltok i streiken som begynte i mai, men den ble erklært for ulovlig. Arbeiderne krever høyere lønn og bedre arbeidsvilkår . Oljefeltet Karazhanbas, der konflikten brøt ut, blir drevet av et selskap  som tilhører Chinese International Trust Investment Company (CITIC) og det kasakhstanske selskapet KazMunayGaz .*
Undertrykkelsen har  økt jevnt under konflikten:  Hundrevis av arbeidere er blitt permittert, en fagforenings aktivist, Zhaksalyk Turbayev, ble drept av ukjente personer, det ble satt fyr på huset til en annen aktivist, Aslambek Aydarbayev, og fagforenings advokaten, Natalia Sokolova, ble dømt til 6 års fengsel for "oppfordring til sosial disharmoni." De ledende fagforeningsmedlemmene Akzhanat Aminov, Kuanysh Sisenbayev og mer enn 30 andre faglige aktivister er blitt arrestert og dømt.
Regimet til president Nazarbayev er kjent for å være autoritært og for å undertrykke arbeiderbevegelsen brutalt. Han har erklært at teorien om "Eurasianism" (aktivt promotert av det russiske "nye høyres" etnograf Lev Gumilev) er offisiell ideologi.
Mange arbeidere ble drept på grunn av det brutale angrepet mot demonstrasjonen den 15. desember: 11 personer, ifølge offisielle data, og 70 mennesker, ifølge uoffisielle data. Arbeiderne sier at hundrevis av mennesker er skadet. Byen er nå i unntakstilstand og det er innført portforbud. Regimet har satt inn hæren  i byen og isolerer den av fra resten av verden.
I de nærliggende byene, er det demonstrasjoner og og det blir vist solidaritet med arbeiderne i Zhanaozen. Myndighetene har igjen åpnet ild, og det er nye ofre!
Vi oppfordrer til  protester for å stanse massakren av arbeidere i Kasakstan. Vennligst send protestbrev  til den  Kasakstanske ambassaden og til selskapet CITIC, og aranger demonstrasjoner. Vi oppfordrer også til boikott av varer fra Kasakhstan."

Internationalt Sekretariat, KRAS-IAA
Se: http://www.iwa-ait.org

* Om Statoil, se bl.a.: http://www.statoil.com/no/About/Worldwide/Kazakhstan/Pages/default.aspx
Om CITIC og KazMunayGas
http://en.wikipedia.org/wiki/CITIC_Group
http://en.wikipedia.org/wiki/KazMunayGas

No comments:

Post a Comment