11.15.2011

Proti horúčave na pracovisku – podpor pracovníkov firmy Atento

V pondelok 31. októbra firma Atento v španielskom Leóne dočasne prerušila výkon práce bez náhrady mzdy trom pracovníkom firmy Atento a začala konanie aj proti členovi podnikovej rady. Prvý pracovník (člen zväzu CNT) bol potrestaný na jeden mesiac kvôli „opusteniu pracoviska“, druhý (tiež člen CNT) na dva mesiace za „navádzanie ostatných, aby opustili pracovisko“ a tretí na jeden mesiac. Udialo sa tak na základe lživých obvinení, pričom sa celkom zatajila podstatná skutočnosť - nadmerné teploty na pracovisku. Pracovníci sú obvinení z evakuácie pracoviska, bezdôvodného opustenia pracoviska, zanedbávania povinností atď. Španielska CNT vyzýva k solidárnym aktivitám od 14.11. Pošli aj ty protestný e-mail.

Problémy v Atento v Leóne

26. septembra zavolali zamestnanci Atento sanitku, keďže na pracovisku nastala neznesiteľná horúčava (miestami vyše 35°C). Dvaja pracovníci skončili v nemocnici. Člen CNT spoločne s dvoma kolegami informoval o udalosti ostatných kolegov vo firme a o rozhodnutí niektorých zamestnancov prestať vykonávať prácu v takýchto nebezpečných podmienkach.

Neskôr sa na mieste objavila druhá sanitka, ktorú privolala prvá sanitka a posádka ošetrila ďalších pracovníkov v blízkosti pracoviska. Vedúca na pracovisku Judith González zastrašila pracovníkov odkazom, ktorý odovzdala cez jedného z kolegov – ich správanie sa bude posudzovať ako svojvoľné opustenie pracoviska. Problém s teplotou nebol v danej chvíli vyriešený, no väčšina pracovníkov sa poddala a vrátila do práce. Vonku zostali len dvaja členovia CNT a ďalší dvaja vyššie spomenutí pracovníci.

Problémy s neznesiteľnými horúčavami nenastali prvýkrát. Minulý rok v júli došlo dokonca k evakuácii pracovníkov, dvaja museli byť hospitalizovaní a štyria ošetrení na mieste.

Problémy v Atento v Prahe

Atento sa síce pýši sociálnou zodpovednosťou a etikou, o jej pravej tvári si však mohli urobiť obraz českí zamestnanci, keď sa koncom roka 2010 pokúsili založiť odborovú organizáciu. Jeden zo zakladateľov dostal výpoveď a firma žiadala mená členov základnej organizácie OZ, čo je nezákonné. Vývoj udalostí opisuje blog http://odboryatento.wordpress.com/tag/atento/. Žiaľ, na blogu ani na facebookovom profile odborov sa od februára 2011 neobjavili nijaké nové príspevky.

Ako pomôcť – pošli protestný e-mail

CNT požadujú zrušenie dočasného prerušenia výkonu práce. Ak sa to nepodarí do vypršania obdobia dočasného prerušenia, zväz bude žiadať okamžité zrušenie sankcie a náhradu mzdy za čas dočasného prerušenia. CNT sa pokúsi o zmierovacie konanie a požiada o stretnutie s vedením firmy. „Máme v úmysle vyvinúť výrazný tlak zo strany celej CNT a veríme, že medzinárodná solidarita bude dôležitá pre vývoj tohto sporu a pre prípadné spory v budúcnosti,“ uvádza sekretár pre odborové akcie CNT-León.

Prvé aktivity uskutočnili sekcie Medzinárodnej asociácie pracujúcich v týždni od 8. novembra v podobe protestných e-mailov adresovaných sídlu firmy a niektorým jej oddeleniam v Španielsku. Priama akcia bude v tejto aktivite pokračovať a veríme, že ak bude treba, uskutočnia sa aj protestné akcie v Prahe, kde má Atento pobočku.

Stačí ísť na stránku http://www.atento.com/cz/kontakt/ a vybrať oddelenie a krajinu, kam pošleš správu. Najlepšie je odoslať protest do centrály (Atento Headquarters) a na štyri oddelenia, ktoré sa objavia po zakliknutí „Španělsko“. Hoci je nutné vyplniť všetky políčka, systém nekontroluje ich správnosť (napríklad v prípade telefónneho čísla stačí zadať niekoľko núl). Do okienka „Vzkaz“ odporúčame vložiť nasledujúcu správu:
Basta de Represión en Atento-León.
Exijo la retirada inmediata de las sanciones a nuestros compańeros Millán e Iván, ya que actuaron de forma procedente y justificada durante el último golpe de calor ocurrido en la empresa el 26 de Septiembre, preservando de esta manera la seguridad y la salud de ellos mismos y del resto de trabajadores ante la actuación insuficiente en este sentido por parte de la dirección.

No acepto la versión de la empresa que obvia la grave situación de calor que había en la plataforma y que transforma: auxiliar a compańeros en actuación imprudente y desobediencia a los mandos; preservar la propia salud ante una situación de peligrosidad en abandono injustificado del puesto de trabajo; informar a los compańeros de sus derechos ante una situación de riesgo en incitación al desalojo de la plataforma, etc.
Slovenský preklad:
Žiadam okamžité stiahnutie sankcií, ktorými boli potrestaní Millán a Ivan, ktorí sa zachovali správne a oprávnene v situácii, ktorú 26. septembra vyvolala neznesiteľná horúčava na pracovisku vo firme Atento-León. Svojím konaním chránili nielen seba, ale bezpečnosť a zdravie všetkých kolegov vzhľadom na nedostatočné kroky vedenia.

Neakceptujem verziu, ktorú predostrela firma a v ktorej nie je ani zmienka o vážnej situácii, ktorú vyvolala horúčava na pracovisku; firma označila pomoc kolegom za navádzanie ostatných a neuposlúchnutie nadriadených; ochranu bezpečnosti a zdravia v situácii ohrozenia za opustenie pracoviska; informovanie kolegov o ich právach v tejto nebezpečnej situácii za podnecovanie na opustenie pracoviska atď.

Vďaka za vyjadrenie solidarity! Budeme informovať o ďalšom vývoji sporu.
Priama akcia

No comments:

Post a Comment