8.05.2011

Διεθνή αλληλεγγύη ζητάνε οι εργάτες της Visteon

Διεθνή αλληλεγγύη ζητάνε οι εργάτες της Visteon, πολυεθνικής του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, στο Κάδιθ της Ισπανίας. Στο χέρι μας είναι να πολεμήσουμε τις πολυεθνικές και τον καπιταλισμό.


ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ FORD-VISTEON ΣΤΟ ΚΑΔΙΘ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

Η Cádiz Electrónica S.A. είναι μία εταιρεία που δραστηριοποιείται στην πόλη El Puerto de Santa María, στην επαρχία Cádiz, στη νότια Ισπανία. Δημιουργήθηκε από την πολυεθνική Ford Motor Company το 1990 ως μέρος του Ηλεκτρονικού Τομέα της. Το 2000 οι ηλεκτρονικές μονάδες αποχωρίστηκαν από τις μονάδες κατασκευής αυτοκινήτων.

Έτσι δημιουργήθηκε η Visteon, εξαρτώμενη από τον όμιλο Ford, που είναι ταυτόχρονα ο κυριότερός της μέτοχος. Η Visteon έχει τα κεντρικά της γραφεία στο Van Buren Township, στο Μίσιγκαν (Ηνωμένες Πολιτείες), έχει μονάδες σε 26 χώρες και πουλάει προϊόντα στην Ασία, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική και την Ευρώπη.

Το εργοστάσιο που δουλεύουμε, το οποίο δεν έπαψε ποτέ να έχει πολλά εκατομμύρια κέρδη από τότε που άνοιξε το 1990, έχει αποφασίσει τώρα να βάλει λουκέτο και να αφήσει 450 οικογένειες στο δρόμο. Τα τελευταία χρόνια προετοίμαζαν τεχνικούς και μετέφεραν μηχανήματα σε άλλες χώρες, όπου οι συνθήκες εργασίας είναι απόλυτης σκλαβιάς. Πρόκειται για άλλη μία περίπτωση μεταφοράς επιχείρησης, δηλαδή μία επιχείρηση κερδοφόρα που μεταφέρει την παραγωγή σε χώρες στις οποίες οι εργαζόμενοι δεν έχουν εργασιακά δικαιώματα και η περιβαλλοντολογική νομοθεσία είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Σε αυτή την περιοχή της Ισπανίας, όπου οι δείκτες της ανεργίας είναι παρά πολύ υψηλοί, το κλείσιμο του εργοστασίου μας θα έχει καταστροφικές συνέπειες. Το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχουν νόμιμοι θεσμοί ή πολιτικοί μηχανισμοί για να ελέγχονται οι πολυεθνικές. Σε αυτές τις περιπτώσεις φαίνεται ξεκάθαρη η έλλειψη δημοκρατίας του τωρινού οικονομικού συστήματος. Άγριος καπιταλισμός, το μέγιστο κέρδος με το ελάχιστο δυνατό κόστος, ένα δείγμα ακόμα ότι αυτό που περιμένει τους εργαζομένους είναι πρώτα το ξεζούμισμα και μετά το πέταμα.

Αυτός είναι ο κόσμος που θέλουμε για τα παιδιά μας;
Ήδη το 2009, με πρόφαση την οικονομική κρίση, δεχτήκαμε κάποιες περικοπές στα δικαιώματά μας, υπό την απειλή του κλεισίματος. Τώρα βλέπουμε ότι αυτό χρησίμεψε μόνο για να αυξηθούν τα εκατομμύρια κέρδη που η Ford-Visteon είχε φέτος.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση το ισπανικό συνδικάτο CNT συντονίζει μία διεθνή καμπάνια μαζί με άλλα συνδικάτα και άλλες κοινωνικές οργανώσεις για να πιέσουμε την πολυεθνική και να πετύχουμε να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας. Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο σαν αυτόν που ζούμε, η διεθνής αλληλεγγύη είναι απαραίτητο όπλο για να προστατέψουμε οι εργαζόμενοι την αξιοπρέπειά μας και τις δουλειές μας. Πρέπει να συντονιστεί ένα δυνατό διεθνές κίνημα που να βάλει φρένο στις αυθαιρεσίες και την εκμετάλλευση των πολυεθνικών σε όλο τον πλανήτη. Θέλουμε να επεκτείνουμε τον αγώνα και να του δώσουμε διεθνείς διαστάσεις και για αυτό ζητάμε την αλληλεγγύη όλων των ομάδων και συλλογικοτήτων που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό το σκοπό.

Ο αγώνας της Visteon είναι ο αγώνας όλων των εργαζομένων. Προτείνουμε τις 19 Αυγούστου του 2011 σαν διεθνή μέρα δράσης ενάντια στη Ford-Visteon, με συγκεντρώσεις και μοιράσματα κειμένων στα διάφορα εργοστάσια της Visteon, με σκοπό να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους για να ευαισθητοποιηθούν και να δείξουν την αλληλεγγύη τους. Θα θέλαμε σε αυτά τα εργοστάσια να κηρυχθούν στάσεις εργασίας και να βγουν ψηφίσματα ως ένδειξη αλληλεγγύης.

Ζητάμε επίσης να σταλθούν φαξ και email διαμαρτυρίας ενάντια στο κλείσιμο του εργοστασίου της Visteon-Cádiz Electrónica. Στα κείμενα που επισυνάπτονται στα ισπανικά και στα αγγλικά μπορείτε να βρείτε προτεινόμενα κείμενα διαμαρτυρίας και τις διευθύνσεις της Visteon σε όλο τον κόσμο.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ FORD-VISTEON!

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ!
Συνδικαλιστικό τμήμα της CNT-AIT στην Visteon Cadiz Electronica

No comments:

Post a Comment