6.04.2011

Solidarity Federation – nie klamstvám štrajkokazov

V sobotu 14. mája liverpoolska skupina Solidarity Federation (MAP Veľká Británia) – spolu s členmi Anarchist Federation a UK Uncut – zorganizovala piket pred štátnym úradom v meste Bootle na podporu členov odborov PCS, ktorí čelia šikane za dodržiavanie zákazu nadčasov, aby si udržali prácu.

(Neplatení) odboroví predáci z PCS sa piketov zúčastňujú takmer každú sobotu už od obdobia pred Vianocami a pripomínajú ľuďom pokračujúcu celonárodnú akciu. Nadčasy sa využívajú ako spôsob, ako zamaskovať prepúšťanie a zrýchliť existujúce pracovné zaťaženie, aby sa dalo prepúšťať rýchlejšie. Zákaz nadčasov podporuje 96% zamestnancov úradu, a to nielen členovia odborov. Malá a hlasná menšina je však odhodlaná bodnúť kolegov a kolegyne do chrbta za pár šupov.

V predchádzajúcich prípadoch zvykli ľudia, ktorí prekročili líniu piketu (pozn.: akúsi fyzickú hranicu tvorenú štrajkujúcimi), utrúsiť poznámky typu „Za toto budem mať dovolenku v Thajsku“ a v práci sa otvorene chválili, že míňajú peniaze na luxusné veci, napríklad iPhony. Jeden dokonca vyhlásil, že si myslí, že mnoho jeho kolegov a kolegýň „si zaslúži, aby boli prepustení“, pretože „sa správajú ako v letnom tábore“. Situácia sa ešte viac znepríjemnila, keď štrajkokazi začali podávať zlomyseľné sťažnosti na odborových predákov a členov odborov. Sťažností sa s nadšením chytilo vedenie, ktoré v rýchlosti pri ich vybavovaní nedodržalo vlastné postupy. V inom prípade však naopak zmietlo zo stola sťažnosť jedného odborového predáka sediaceho za stolom, ktorého verbálne napadol kolega, lebo ho vraj vyprovokoval tým, že sa „obzeral po miestnosti“.

Členovia Solidarity Federation sa na podpornom pikete vyjadrili jasne – pracujúcim v boji patrí naša solidarita. Štrajkokazi opúšťali budovu so sklonenými hlavami a pratali sa preč, keď sme nápismi ako „nie klamstvám štrajkokazov“ poukázali na ich správanie, či keď sme sa ich opýtali, „na čej strane ste?“.

Liverpoolska Solidarity Federation bez výnimky odsudzuje pomstychtivú kampaň štrajkokazov proti piketom a podporu takéhoto obťažovania zo strany vedenia. Presadzujeme solidaritu prostredníctvom priamych akcií, či už je to organizovanie demonštrácií, piketov a priamych akcií na podporu šikanovaných jednotlivcov, alebo účasť na piketoch, peňažné zbierky pre štrajkujúcich a poskytovanie nápojov a potravín. Chceme vytvoriť kultúru solidarity – keď sa štrajkokazi alebo šéfovia budú zahrávať s jedným z nás, budú sa zahrávať so všetkými – krivda na jednom je krivdou na všetkých!

No comments:

Post a Comment