6.09.2011

Ανακοίνωση της αναρχοσυνδικαλιστικής CNT για το «κίνημα 15Μ» και τις καταλήψεις πλατειών (20/5)

Αυτή είναι η δικιά μας ώρα, να συνεχιστούν οι καταλήψεις πλατειών και η ανυπακοή
Οι πολυπληθείς συγκεντρώσεις και οι κατασκηνώσεις που ξεφυτρώνουν στις πλατείες πόλεων και χωριών από τις 15 Μάη είναι ένα καθαρό παράδειγμα της οργανωτικής ικανότητας του λαού όταν αποφασίζει να είναι πρωταγωνιστής της ίδιας του της ζωής, υπερβαίνοντας την παραίτηση και την απουσία συνειδητοποίησης με την οποία είναι ικανός να αρθρώσει απαντήσεις για να αντιμετωπίσει και να βρει εναλλακτικές στα πολλαπλά προβλήματα που σήμερα απασχολούν το σύνολο του πληθυσμού: εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές, μετανάστες, συνταξιούχοι, επισφαλείς εργαζόμενοι.


Οι οργανωτικές φόρμουλες που αναπτύσσονται σ’ αυτές τις κινητοποιήσεις αποδεικνύουν τη δυνατότητα της άμεσης συμμετοχής μέσω συνελεύσεων με σκοπό τη λήψη αποφάσεων που βάζουν σε ένα δρόμο τις προσδοκίες και τα αιτήματά μας και μας κάνουν να ξεπεράσουμε τον ατομικισμό. Κάνοντάς μας πρωταγωνιστές και όχι θεατές ενός συστήματος βασισμένου στην αντιπροσώπευση και στην εκπροσώπηση, που ακυρώνει την ατομικότητά μας. Συνελεύσεις, εναλλαγή λόγου, ομάδες εργασίας, ευθύνη, ικανότητα, οργάνωση, χειραφέτηση, συντονισμός, συμμετοχή και διορατικότητα είναι τα συλλογικά γρανάζια που κινούν αυτό το εργαλείο, ικανό να αμφισβητήσει τα θεσμικά όργανα και να οδηγήσει σε μια προσδοκία και μια δημόσια συζήτηση που έχει επισκιάσει η προεκλογική εκστρατεία [στην Ισπανία] και τα τρέχοντα θέματα του εθνικού και παγκόσμιου Τύπου.

Οι αυταπάτες που δημιουργούνται από τις μαζικές κινητοποιήσεις δεν μπορούν να μας επιτρέψουν να ξεχάσουμε ότι αυτή η κατάσταση θα αποτελέσει αντικείμενο ενορχήστρωσης, στρέβλωσης και καθοδήγησης από πολιτικές, κοινωνικές, συνδικαλιστικές ομάδες, οι οποίες στην πραγματικότητα φοβούνται περισσότερο απ’ ό,τι η ίδια η κυβέρνηση την απώλεια της ελάχιστης νομιμοποίησης που χαίρουν στη συνείδηση κάποιων πολιτών. Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να αναλύονται σε βάθος οι προτάσεις και τα μηνύματα που προκύπτουν απ’ αυτές τις διαμαρτυρίες. Είναι δεδομένο ότι το να υπερβούμε το δικομματισμό και να κάνουμε μια τροποποίηση του εκλογικού νόμου δεν θα μας κάνει πιο ελεύθερους, ούτε και θα ευνοήσει την ανεξαρτησία του κάθε ατόμου. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι τα αιτήματα βρίσκονται στο επίκεντρο των απαραίτητων κοινωνικοπολιτικών αλλαγών. Αλλά υπάρχει μια έλλειψη καταδίκης προτάσεων σχετικά με το εργασιακό ζήτημα: καθαρή και αναλυτική καταδίκη του συνεργατικού ρόλο των κεντρικών θεσμικών συνδικάτων, της ισχύουσας εργασιακής μεταρρύθμισης και του διευρυμένου νομικού πλαισίου για την εφαρμογή της Ρύθμισης Πλεονάζοντος Εργατικού Δυναμικού και την απώλεια θέσεων εργασίας.

Η ανυπακοή είναι το θεμελιώδες στοιχείο που έχει χαρακτηρίσει από τις 15 Μάη όλες τις κινητοποιήσεις και τις εκφράσεις διαμαρτυρίας, αμφισβητώντας για άλλη μια φορά την καταπίεση και τις απόπειρες να σταματήσει η κατασκήνωση, όπως επιχειρούν οι διάφορες αντιπροσωπείες της κυβέρνησης και οι εκλογικές επιτροπές. Ένας συλλογικός παλμός δείχνει τη δική μας δύναμη όταν συνεργαζόμαστε και αποφασίζουμε να μην υποχωρήσουμε ως προς τις αξιώσεις μας. Ένα καρδιοχτύπι πυροδοτεί ένα ξύπνημα συνειδήσεων: μας κάνει να αντιδράμε, να επεκτείνουμε τη δράση μας, την αλληλεγγύη και την υπέρβαση του φόβου ως στοιχείου εξουδετέρωσης του αγώνα μας.

Οποιαδήποτε νύχτα μπορεί να ανατείλει ο ήλιος, και στην κεντρική πλατεία της Μαδρίτης [«του Ήλιου»] μετράμε ήδη μια βδομάδα χωρίς ηλιοβασίλεμα: υλοποιώντας την πρακτική μας, γιατί δεν είναι μόνο δυνατό, αλλά και απαραίτητο να συνεργαζόμαστε, να ενωνόμαστε για να αλλάξουμε το πιο άμεσο παρόν μας, και να στήνουμε μέσω της αυτοοργάνωσης τους πυλώνες μιας κοινωνίας χωρίς εξουσίες, ανισότητες, καταπίεση και αντιπροσώπευση. Στις 22 Μάη [μέρα εκλογών], με περισσότερη συνείδηση και οραματισμό από ποτέ, απαντάμε με αποχή γιατί εμείς, άντρες/γυναίκες, έχουμε δείξει ότι η πολιτική τάξη ούτε μας αντιπροσωπεύει ούτε τη χρειαζόμαστε.

Από τη CNT θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε και να καλούμε στη μόνιμη κινητοποίηση και στον αγώνα, ως μέσα για να λύσουμε τα προβλήματα σε όλα τα πεδία των ζωών μας.

Συνεχίζουμε να χτίζουμε, όντας ανυπάκουοι. Η διαμαρτυρία συνεχίζεται!
Νύχτα ή μέρα, ο αγώνας είναι δικός μας!

Γραμματεία Κοινωνικής Δράσης του SP της Συνομοσπονδιακής Επιτροπής–CNT

(Εθνική Συνομοσπονδία Εργασίας)

No comments:

Post a Comment