3.26.2011

CNT-Córdoba dosiahla zmenu kolektívnej zmluvy a znovuzamestnanie kolegu

Tento mesiac dosiahla CNT zmenu kolektívnej zmluvy vo firme EULEN, ktorá pôvodne nekorešpondovala s náplňou práce zamestnancov. Zamestnanci firmy vykladali a nakladali kamióny v cementárni, hoci ich kolektívna zmluva sa vzťahovala na upratovacie práce.

Po vzniku základnej organizácie CNT na pracovisku sa zamestnanci dožadovali vyššej mzdy, ako aj toho, aby sa na nich vzťahovala kolektívna zmluva zodpovedajúca ich náplni práce a pracovným podmienkam. Zamestnanci oslovili s požiadavkami zamestnávateľa aj inšpektorát práce, pričom nezabudli ani na nedodržiavanie bezpečnostných nariadení týkajúcich sa prevencie pracovných úrazov.
Spoločnosť EULEN sa napokon vzhľadom na jednoznačnú nelegálnosť ich pracovnej politiky a hrozbu akcií zo strany CNT rozhodla podpísať novú kolektívnu zmluvu pre stavebné práce so systémom bonusov, ktorý zohľadňuje pracovné podmienky (zmeny, nočné služby, dostupnosť).

CNT však naďalej žiada vyplatenie podlžností EULENu voči členom zväzu, ktorí odišli do dôchodku, a zlepšenie zdravotno-bezpečnostných podmienok na pracovisku.

Spolu s novou kolektívnou zmluvou dosiahla CNT aj znovuzamestnanie kolegu, ktorého firma prepustila s tým, že zaňho už mali pripravenú náhradu, čo bolo podľa CNT nelegálne. Zamestnanec bol opätovne prijatý na trvalý pracovný pomer. Ako sa ukazuje, najlepším spôsobom ochrany pracujúcich v tejto firme je dynamická CNT s rastúcim počtom členom.

Preklad: Igor Čáslav

No comments:

Post a Comment