12.01.2010

Študentské protesty vo Veľkej Británi

Vo štvrtok 25. 11. sme od Solidarity Federation (britská sekcia MAP) obdržali informácie o prebiehajúcich študentských protestoch. Študenti sa stavajú proti vládnym plánom zvýšiť maximálnu hranicu školného, ktorú môže univerzita vyberať za školský rok z 3200 na 9000 libier, a znížiť príspevok 30 libier, ktorý sa v súčasnosti vypláca študentom, ktorí študujú na stredných školách.

Protesty sa začali pred dvoma týždňami demonštráciou v Londýne, počas ktorej došlo k zrážkam s políciou a obsadeniu sídla konzervatívnej strany (viac v prehlásení SolFed na portáli csaf.cz). Médiá, polícia a vláda sa pokúsili obviniť z okupácie a násilných stretov anarchistické hnutie. Sky News a niekoľko ďalších novín zašli ešte ďalej a uviedli, že za obsadenie centrály konzervatívnej strany je zodpovedná anarchosyndikalistická SolFed.


Ide o typickú odpoveď vlády aj médií, ktoré sa v minulosti počas nepokojov pracujúcich vždy usilovali obviňovať zo štrajkov „malé skupinky politicky motivovaných aktivistov“. Cieľom takejto propagandy je presvedčiť ľudí, že ostrejšie akcie organizuje iba menšina proti vôli väčšiny zapojenej v spore.

Vládne pokusy obviniť zo študentských nepokojov „málopočetnú menšinu“ anarchistov sa včera ukázali ako nezmysly. Bol zvolaný celonárodný študentský deň akcií a univerzitní študenti aj žiaci stredných škôl protestovali proti vládnym škrtom. Polícia sa proti nim pokúsila použiť taktiku známu ako kettling – obkľúčila demonštrujúcich a bránila im v pohybe niekedy aj dvanásť hodín. Cieľom bolo zabrániť študentom okupovať univerzity a školy. Hoci táto taktika na niektorých miestach fungovala, vo väčšine miest sa demonštrujúcim podarilo prelomiť policajné rady a obsadili mnohé budovy. Niektoré okupácie stále trvajú.

Bojovná nálada medzi študentmi predstavuje veľké povzbudenie a odhaľuje zbabelosť reformistických odborov, ktoré odmietajú zorganizovať zmysluplné akcie proti vládnym škrtom. Jedinou akciou, ktorú doteraz zvolali, je celonárodná demonštrácia, ktorá sa má uskutočniť v marci budúceho roka! Vládne škrty prinesú stratu miliónov pracovných miest a obrovské obmedzenie v poskytovaní sociálnych dávok. Zastavia ich len pracujúci, ktorí sa nebudú spoliehať na reformistické odbory, využijú svoju výraznú ekonomickú silu a zorganizujú dlhý štrajk s cieľom prinútiť vládu upustiť od plánovaných opatrení.
Podľa informácií medzinárodného sekretára Solidarity Federation a správ na portáli libcom.org spracovala Nadia Hladká

No comments:

Post a Comment