11.03.2013

Tlak na šéfov cez protestné e-maily a priame akcie pomohol v spore CNT (MAP Francúzsko)

V roku 2012 sme jednoduchou formou protestného e-mailu podporili francúzsky zväz CNT v boji proti firme Nataïs. Vďaka zapojeniu ďalších sekcií MAP a priamym akciám CNT priniesla kampaň pozitívne zmeny pre pracovníkov, pričom firma sa na súde sťažovala práve na e-mailovú kampaň a „neznesiteľný nátlak anarchistickej organizácie“, ktorá posielala e-maily z viacerých krajín a spochybňovala dobré meno spoločnosti. Okrem objasnenia súvislostí sporu obsahuje článok aj krátky rozhovor, ktorý sme urobili s členmi CNT.

Nebezpečná práca v Nataïs

Továreň Nataïs sa nachádza v piatej najchudobnejšej oblasti Francúzska s vysokou nezamestnanosťou. Okolo 80 % ľudí v továrni sú dočasní zamestnanci. Práca je ťažká, ľudia sú niekedy nútení pracovať aj v nedeľu, pričom mzda je nízka.

Pracovníci sú vystavení pôsobeniu diacetylu. Táto chemická látka je súčasťou umelej maslovej príchute používanej v popcorne, ktorý sa pripravuje v mikrovlnke. Diacetyl spôsobuje chorobu bronchiolitis obliterans, známu ako „pľúca pracovníka s popcornom“, ale aj iné vážne ochorenia dýchacích ciest. Bronchiolitis obliterans sa nedá vyliečiť a môže spôsobiť smrť.

Poľa pravidiel bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci s diacetylom potrebuje pracovník ochrannú masku, ktorá by mala mať senzor častíc. Nutná je aj jednosmerná ventilácia a pravidelne spirometrické testy. Navyše platí, že človek by nemal byť vystavený diacetylu dlhší čas. Pracovníci v Nataïs však masky nemajú, takže sa nemôžu chrániť pred nebezpečnými výparmi.

Vdychovanie diacetylu sa, samozrejme, mení v závislosti od typu práce. Najnebezpečnejšie miesto je „premix“, kde pracujúci miešajú bez masky a v uzavretom priestore s teplotami niekedy aj nad 50 stupňov zrnká príchute.

Poškodenie súvisiace s vdychovaním týchto výparov cíti človek po 7 hodinách. Nekróza (odumieranie) priedušiek môže byť rýchla a smrteľná. Z mladého, športovo založeného nefajčiara sa môže stať pacient na lôžku čakajúci na transplantáciu pľúc. Ochorenie nemá nijaké špecifické symptómy (jeden lekár diagnostikoval astmu, ďalší chronickú bronchitídu či pľúcne problémy v rodine). Dočasní pracovníci, ktorí nemajú presne zdokumentované pracovné dni, majú len malú šancu, že lekár odhalí skutočnú diagnózu. Toto je dokonalý príklad nahraditeľnosti zamestnanca, lebo sa už opotreboval.

Reakcia pracovníkov, súdny spor a protestné aktivity

Po štrajku a prepúšťaní v továrni vznikol v decembri 2010 blog s názvom „Sloboda slova pracovníkov Nataïs“. Jeho cieľom bolo odsúdiť hrozné pracovné podmienky, zlé zaobchádzanie vo firme, ako aj skutočnosť, že šéfovia odmietali dodržiavať kolektívnu dohodu, ktorú súd vyhlásil za platnú.

Firma Nataïs podala sťažnosť na troch bývalých zamestnancov (jeden z nich je náš kamarát) za sektárske a rasistické urážky a ohováranie, pričom právnik Nataïs nemal nijaké argumenty, a tak sa len pokúšal vykresliť všetkých troch ako nebezpečných anarchistov. Počas súdu navyše vyhlásil, že firma a jej vedenie už neznesú konanie anarchosyndikalistického zväzu a na súde dokonca citoval e-maily a faxy, ktoré firma dostala z celého sveta. Akcie sa konali napríklad aj počas Tour de France a celý problém zaujal aj miestne noviny „Sud-Ouest“.

Konečné rozhodnutie prišlo 28. marca. Súd v Auch vyhlásil firmu Nataïs za vinnou, a odsúdil ju vyplatiť morálne odškodné.

Do sporu sa okrem Priamej akcie zapojili aj ďalšie sekcie MAP jednoduchou formou posielania protestných faxov alebo e-mailov. Dôležité bolo zapojenie kamarátov z východu a severu Európy, teda z krajín, ktoré sú najväčšími odberateľmi popcornu Nataïs.

Rozhovor

Mohli by ste opísať, ako sa tento boj odohrával mimo súdnej siene?

V skratke, boj mimo súdu pozostával z rozširovania informácií medzi ľudí v našom okrese. Šírili sa pomocou letákov, plagátov, nálepiek, novín a vyhlásení cez megafón pri príležitosti rôznych miestnych protestov. Okrem toho sme vyvíjali tlak na úradníkov štátnej správy, aby firmu prestali chrániť. Doporučeným listom sme ich upozornili na riziká práce v Nataïs a že ich činnosť môže viesť k trestnému stíhaniu. Chceli sme, aby sa báli, že budú možno osobne zodpovední, a aby teda konali proti firme a v prípade súdneho sporu sa vyhli obvineniu z hrubej nedbanlivosti. Preštudovali sme si tiež dosť lekárskej a právnej literatúry, aby sme pripravili pevnú žalobu ohľadom pracovných rizík.

Máte spätnú väzbu od zamestnancov týkajúcu sa solidárnych akcií alebo aktivít CNT?

Máme niekoľko typov spätnej väzby: čo sa týka súdu, niekoľkí pracovníci nám ďakovali za podporu, lebo sa cítili izolovaní a zanedbávaní reformistickými odbormi. Iní žiadali, aby boj pokračoval. Dvaja ľudia priamo zapojení do boja požiadali o viac informácií o CNT a možno sa stanú členmi zväzu.

Máte pocit, že firma bola vďaka kampani pod tlakom?

Jednoznačne áno. Ich právnik na súde spomenul, citujem: „neznesiteľný nátlak anarchistickej organizácie“, ktorá posielala e-maily z niekoľkých krajín a vyjadrovala pochybnosti o firme.

Súd uznal vinu firmy a rozhodol o tom, že musí zaplatiť morálne odškodné. Čo znamená morálne odškodné?

Firma klamlivo obvinila pracovníkov z ohovárania a jedného z nich na základe tohto vymysleného obvinenia prepustila. Súd teda určil, že firma spôsobila materiálnu a nemateriálnu škodu dvom pracujúcim a druhému z nich priznala nárok na odškodné .

Aké sú teraz požiadavky? Má CNT nejaké vlastné požiadavky? Naplnili sa nejako niektoré z nich?

Máme niekoľko požiadaviek: Žiadame kolektívnu zmluvu pre pracovníkov, doplatenie dlžných miezd, ochranu tých pracovníkov, ktorí pracujú s nebezpečnými látkami, vyplatenie odškodného tým, ktorých bezdôvodne prepustili, a tým, ktorí sú možno chorí. Dlhodobejšou požiadavkou je, aby sabronchiolitis obliterans začala považovať za chorobu z povolania. Dozvedeli sme sa, že najnovšie začala spoločnosť poskytovať respirátory, čo pred spustených našej kampane nebolo.

To sú oficiálne požiadavky. Čo sa týka našich motívov, útočíme na štátom chránený kapitalizmus. Zdôrazňujeme protirečenie medzi štátom, ktorý vraj chráni bezpečnosť občanov a zákony, no v skutočnosti chráni firmu, ktorá považuje svojich zamestnancov za materiál na jedno použitie a robí si dobrý deň zo Zákonníka práce.


Prečo sa zapájať do solidárnych výziev

Hoci niektorí zamestnanci použili súdnu cestu riešenia sporu, CNT sa sústredili na priame akcie a neustále vyvíjali tlak na zamestnávateľa. Oslovili aj sekcie MAP, ktoré ich podporili, vrátane Priamej akcie.

Na našej webstránke pravidelne uverejňujeme solidárne výzvy, do ktorých sa dá zapojiť. Firmy tieto formy protestu častokrát vnímajú veľmi citlivo. Určite to nie je hlavný dôvod, ktorý pomohol pri výhre v spore s Nataïs, ale je to nenáročná forma tlaku, ktorá zvyšuje možnosť, že sa spor neskončí prehrou. V prípade Nataïs sme síce nezverejnili výzvu na zapojenie sa, ale sme vždy radi, keď ľudia podporia naše výzvy, nájdu si zopár minút a vyjadria solidaritu boju druhých. Poučenie zo sporu s Nataïs pre nás je, že sa aj naďalej budeme pokúšať o „neznesiteľný nátlak anarchistickej organizácie“ :)

Vďaka!

Priama akcia

No comments:

Post a Comment