11.07.2012

Comunicat IWA: 14 Noiembrie – Mobilizări, Grevă Generală, Acţiuni Directe şi Solidaritate!


Tăierile de austeritate continuă în permanenţă – acestea reduc condiţiile de viaţă ale muncitorilor, iar obiectivul lor este de a zbrobi şi/sau de a slăbi capacitatea de organizare şi luptă! Profitul e privatizat şi bogaţii devin mai bogaţi, dar costurile, riscurile şi opresiunea sunt socializate!
Sindicatul birocratic CGTP a anunţat greva generală în Portugalia, iar CCOO şi UGT au anunţat grevă generală în Spania împotriva măsurilor de austeritate pe 14 noiembrie. Pentru aceeaşi zi s-au anunţat greve generale în Italia, Grecia, Malta, Cipru, etc.  ca parte integrantă a Zile de Acţiune a Confederaţiei Sindicatelor Europene (ETUC).

Poziţia luată de IWA (Asociaţia Internaţională a Muncitorilor), Secţiunile şi Prietenii, este aceea că nu suntem doar împotriva guvernării “troicii” (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană, FMI) şi a măsurilor de austeritate, ci suntem împotriva societăţii de clasă şi sistemului economic şi social bazat pe exploatarea forţei de muncă şi a mediului. Suntem pentru autogestiune şi emancipare, iar prin asta, lupta noastră e îndreptată împotriva şi în afara structurilor de clasă colaboraţioniste!
Organizaţia noastră soră din Spania, CNT-AIT, afirmă într-o declaraţie că sindicatele reformiste CCOO şi UGT după ezitări au anunţat Greva Generală din 14-N, în care au fost târîte: “Pe de o parte, de către creşterea tulburării sociale şi mobilizările din stradă şi, pe de alta, de către măsurile împotriva muncitorilor continue ale guvernului la dispoziţia elitelor financiare şi a angajatorilor ce nu au intenţia nici măcar să ofere firmiturile ce permit ca sindicalismul instituţional să-şi justifice rolul.” Mai mult: “CNT a fost de acord să anunţe greva generală pe 14 noiembrie şi o vom face în felul nostru, cu propriile noastre cerinţe. Afirmăm că această grevă e necesară , dar nu suficientă şi facem apel ca aceasta să se îndrepte mai departe de scenariul steril şi frustrant al sindicatelor instituţionale cu care oamenii deja s-au obişnuit.”
AIT-Portugalia scrie într-un articol pentru buletinul extern IWA (numărul 3) despre demonstraţiile încurajatoare de pe 15 septembrie care au fost convocate în principal prin intermediu internetului. S-a estimat că 500.000 de persoane au demonstrat în Lisabona şi 100.000 în Porto, existând alte demonstraţii în mai mult de 30 de oraşe din Portugalia.
De atunci, după cum ne informează tovarăşii noştri portughezi, au avut loc demonstraţii aproape în fiecare săptămână. Aceştia identifică, de asemenea, slăbiciuni şi contradicţii în mişcare, dacă aceasta este îndreptată doar spre obiective politice, ca alegeri anticipate, etc. pericolul naţionalismului şi dacă acestea devin doar mişcări de presiune şi nu de “dezvoltare a unei mişcări sociale pentru auto-organizare a luptei, cu perspective de schimbare economică şi socială radicală.”
Secretariatul IWA transmite prin prezenta sprijinul pentru mobilizările CNT-AIT Spania şi AIT-Portugalia şi pentru măsurile următoare care sunt atât de necesare pentu a intensifica acţiunile directe şi solidaritatea.
În aceste vremuri se arată în mod clar că “libertatea” pentru capitalişti înseamnă dictatură economică şi sclavie pentru marea majoritate, iar IWA – Secţiuni şi Prieteni vor demonstra ambele solidaritate cu organizaţiile înfrăţite pe 14 noiembrie şi vor protesta împotriva măsurilor de austeritate, a exploatării şi a opresiunii!

Pentru auto-organizarea şi emanciparea muncitorilor!
Trăiască IWA şi anarho-sindicalismul!
Oslo, 5 Noiembrie 2012,
Secretariatul IWA.

No comments:

Post a Comment