3.04.2012

Dni akcií proti praktikám Roche v marci

V polovici januára sme informovali o bezdôvodnom prepustení Jakuba z firmy Roche Poland. Dôvody prepustenia, praktiky Roche a požiadavky Jakuba, za ktoré sa postavil zväz ZSP, sme popísali v prvej solidárnej výzve. Podľa najnovších informácií od ZSP sa počas troch štvrtkov (8., 15., 29. marca) uskutočnia protestné a informačné aktivity v Poľsku aj v zahraničí. Určite sa zapojíme a budem radi, ak sa pridáš aj ty. Možností je niekoľko.


Najprv však novinky. Právnici firmy obsiahlo reagovali na súdnu žalobu člena ZSP. Uviedli viaceré nepravdivé tvrdenia a dokonca napísali: „Nevieme, prečo chodil do práce 40 hodín týždenne,“ či „Nikto ho nenútil chodiť do práce. Mohol mať kedykoľvek voľno.“

Od začiatku sporu bola firma Roche prinútená zmeniť niektoré vnútropodnikové pravidlá, no otázku fiktívnych „samostatne zárobkovo činných osôb“, ktoré vo firme pracujú nepravidelne, vôbec nezačala riešiť.

Marcová solidarita

V prípade, že si sa zapojil/a do solidárnych aktivít v januári poslaním e-mailu alebo faxu, budeme radi, ak to zopakuješ, a to vo všetky tri dni v marci. Ak si sa do aktivít ešte nezapojil/a, určite to teraz pomôže zväčšiť tlak na Roche. Tu sú potrebné informácie:
•    Použi e-mailový formulár na našom webe
Pre jednotlivcov zo Slovenska (klikni sem)
Pre organizácie zo Slovenska (klikni sem)
Pre jednotlivcov z Česka (klikni sem)
Pre organizácie z Česka (klikni sem)
•    Pošli protestný fax
+41 61 691 9391 (centrála Roche vo Švajčiarsku)
+48 22 345 1874 (varšavská pobočka Roche)
02/52 63 50 14 (bratislavská pobočka Roche)


Poľsko je známe neistými formami práce a sústavným porušovaním práv pracujúcich. ZSP sú prvým zväzom, ktorý vedie kampaň namierenú práve proti týmto praktikám. Medzinárodná podpora je v tomto spore kľúčová, pretože sa nespoliehajú na to, že súd sa prikloní na ich stranu.

Ak máš nejaké otázky, ozvi sa nám na niektorý z kontaktov uvedených tu http://www.priamaakcia.sk/kategoria/o-nas-kontakt/.
Priama akcia

No comments:

Post a Comment