2.10.2012

(Ne)voliť nestačí 2012 - stanovisko Priamej akcie k predčasným voľbám

Predvolebné obdobie. Všade návrhy politikov, ako zlepšiť naše životy. Tento text vyjadruje pohľad nespokojných pracujúcich.


VLÁDY SA MENIA,
každodenné problémy zostávajú


Do všetkých kľúčových záležitostí v našom živote zasahuje fakt, že žijeme v kapitalizme a že spoločnosť riadi štát. Po škole (aj popri nej) sa zaraďujeme do pracovného procesu a zotrvávame v ňom značnú časť produktívneho života. Sme nútení riadiť sa tempom výroby, časovými rozvrhmi, príkazmi šéfov a x ďalšími povinnosťami.


Byť pracujúcimi nie je naša jediná úloha v spoločnosti, avšak v zamestnaní sa odohrávajú udalosti, ktoré významne ovplyvňujú náš život, a bez zamestnania sme odsunutí na okraj spoločnosti. Stať sa námezdne pracujúcimi – to je nevyhnutnosť, ktorá čaká väčšinu spoločnosti. Nové zloženie parlamentu a vlády na tom nič nezmení.

Pre nás je podstatné, ako si udržať zamestnanie, ubrániť sa pred ponižovaním a tlakom zo strany vedúcich pracovníkov či pred znižovaním reálnych miezd a zvyšovaním produktivity práce. Skrátka, ako sa uživiť, ostať zdraví, menej času tráviť v práci a viac si užívať život. Sú to veci, ktoré vieme ovplyvniť, keď sa organizujeme spolu s kolegami a kolegyňami, nie keď sa spoliehame na „volených zástupcov“.

Na naše prejavy nespokojnosti reagujú politici a političky v zásade dvoma spôsobmi (zvyčajne podľa toho, či sú práve v opozícii alebo nie). Buď sa na nás pohodlne priživia, aby vyzerali ako ochrancovia, alebo vytiahnu údaje o „zlej ekonomickej situácii“ a klasické „nedá sa“. Keď hrozil štrajk v školstve, presvedčili zástupcov školských odborov, že nemá význam. V prípade lekárov a lekárok sa im síce odbory ukecať nepodarilo, vyhlásili však núdzový stav, poslali na nich políciu, padli návrhy na obmedzenie práva na štrajk. Všetkému navyše výborne asistovali najčítanejšie médiá článkami naladenými proti protestu.


ORGANIZOVANIE SA A PRIAME AKCIE
ako skutočný prostriedok zmeny


Ak sa v posledných rokoch podarilo pracujúcim ako-tak úspešne postaviť proti zhoršujúcej sa životnej situácii, išlo o akcie na jednotlivých pracoviskách (už spomínaní lekári a lekárky, šičky v Hencovciach, robotníci a robotníčky v Kolárove atď.). Tam dostávame mzdu, z ktorej žijeme, tam by sme sa mali usilovať dosiahnuť zlepšenia a tam môžeme mať nad celým bojom najväčšiu kontrolu. Práve na pracovisku je najlepšie začať a postupne nadobudnúť silu, aby sme sa dokázali brániť proti útokom na našu sociálnu a ekonomickú situáciu.

Chce to však aktívny prístup, nie len raz za niekoľko rokov hodiť lístok do volebnej urny. Pretože aj keď vymeníme všetkých politikov, naďalej zachovávame systém zastupiteľskej demokracie a kapitalizmu a na našej pozícii v spoločnosti sa nič nezmení.

Niektoré zmeny k lepšiemu vieme dosiahnuť už teraz vďaka organizovaniu sa na pracovisku a v komunite. My sme sa spojili v organizácii Priama akcia, ktorej základným cieľom je presadzovať požiadavky svojich členov a členiek a pomáhať v ich presadzovaní každému pracujúcemu, ktorý o to požiada. Či už ide o boj proti neplatnej výpovedi, o aktivity za vyplatenie dlžných miezd ako v prípade kampane proti praktikám pracovnej agentúry OTTO Work Force či agentúry Office Angels, alebo o aktivity v solidarite s mobilizujúcimi sa zamestnancami u nás (napríklad v školstve) alebo v zahraničí (vyše dva mesiace trvajúci štrajk vo firme ABB v Španielsku, sme odhodlaní prejaviť podporu, ako sa len dá. Takto sa zároveň učíme solidarite a vzájomnej pomoci a pripravujeme sa na lepšie presadzovanie širších požiadaviek a väčších zmien v budúcnosti.

ČO ROBIŤ

Naším cieľom je budovať organizáciu zloženú z jednotlivcov a nezávislých skupín pôsobiacich v mieste bydliska (lokálne skupiny), v jednotlivých odvetviach (odvetvové skupiny) a v konkrétnych firmách (skupiny na pracovisku). Základné ciele týchto skupín sú:

1) Praktické:
•    Presadzovať momentálne záujmy členov, riešiť ich problémy formou priamych akcií a pomáhať každému pracujúcemu, ktorý o to požiada.
•    Vyjadrovať solidaritu pracujúcim v sporoch bez ohľadu na krajinu, zabezpečiť pre nich pomoc od čo najväčšieho počtu ľudí a prispievať k väčšej jednote medzi pracujúcimi.
•    Neustále zlepšovať vlastné fungovanie a postupy s cieľom budovať akcieschopnejšiu a efektívnejšiu organizáciu.

2) Vzdelávacie a kultúrne:
•    Pravidelne medzi sebou komunikovať aj po skončení jednotlivých sporov, zhodnocovať, zovšeobecňovať a rozvíjať skúsenosti a poučenia z nich. Deliť sa o ne s ďalšími pracujúcimi na vlastných aj iných pracoviskách či v lokalitách.
•    Byť orientačným bodom a príkladom – svojou činnosťou ukázať, že sme organizácia, na ktorú sa môžu ľudia na pracovisku alebo v lokalite obrátiť pri riešení svojho problému.
•    Propagovať a budovať kultúru solidarity, sebaorganizácie a vlastnej iniciatívy.


ROZŠÍR INFORMÁCIE O (NE)VOLIŤ NESTAČÍ 2012
•    Pošli tento text priateľom a známym.

•    Zdieľaj tento text na sociálnych sieťach a fórach.

•    Rozšír tento text vo forme obojstranného letáku (na stiahnutie vo formáte PDF tu) napríklad v čakárňach, knižniciach, vlakoch a na iných verejných miestach.

•    Vytlač a rozšír dvojstránkový plagát (veľkosť A4 na stiahnutie vo formáte PDF tu) a samolepky (na stiahnutie vo formáte PDF tu); prípadne upravené verzie samolepiek použitých v roku 2006 (na stiahnutie v PDF tu), ktorými sa skrášľovali propagačné tabule politických strán (napríklad takto).

•    Uverejni náš banner (kód v txt) na svojom webe alebo ho použi ako podpis na internetových fórach.

KTO SME

Priama akcia (PA) je organizácia, ktorá sa sústreďuje na riešenie problémov na pracovisku a v bydlisku, a na organizovanie solidárnych akcií za práva a požiadavky pracujúcich u nás aj v zahraničí. Od roku 2000 je sekciou Medzinárodnej asociácie pracujúcich (MAP), ktorá v súčasnosti združuje zväzy a skupiny pracujúcich zo 16 krajín sveta.

Ako pracujúci máme vlastné záujmy, odlišné od záujmov zamestnávateľov, manažérov a politikov. Chceme ich presadzovať pomocou vlastných organizácií nezávislých od parlamentnej politiky, politických strán, zamestnávateľských a štátnych orgánov, cirkví a odborov.

Členovia PA nemajú jednotné politické názory. Spája nás úsilie zlepšiť podmienky, v ktorých žijeme a pracujeme, a zhoda v metódach, princípoch, fungovaní a cieľoch organizácie. Nie sme ani nechceme byť klasický odborový zväz, hoci sa usilujeme plniť viaceré funkcie, ktoré by podľa nás mali plniť odbory, t.j. predovšetkým obhajovať záujmy pracujúcich na základe ich aktívnej účasti.

Kto teda sme? Sme bežní ľudia; presnejšie tá časť pracujúcej triedy, ktorá sa organizuje a usiluje sa dosiahnuť svoje ciele.

Viac informácií o Priamej akcii nájdeš tu: Stanovy Priamej akcie – ciele, metódy, princípy a fungovanie

No comments:

Post a Comment