12.16.2011

Solidarnost s radnicima u štrajku u EULEN-ABB-u!



Još se prošle godine izvještavalo o sukobima španjolskog anarhosindikata CNT-AIT s kompanijom EULEN. Oni su počeli s uspostavom podružnice sindikata CNT, napose na radnim mjestima u okviru multinacionalne kompanije ABB.SA. Ovaj dvogodišnji konflikt je sada ponovno aktiviran započinjanjem štrajka bez određenja trajanja krajem studenog ove godine.


CNT – AIT Cordoba objašnjava pozadinu konflikta: ''U ove protekle dvije godine možemo pronaći tri uzroka konflikta s kompanijom: borba za sigurnost radnog mjesta i protiv otpuštanja i odmazde, borba za primjenu fer kolektivnog ugovora, i borba za prilagođavanje pravilima za prevenciju rizika.
Imali smo mnogo pobjeda u tim borbama, u pravnom smislu i od mobilizacije: na primjer, ponovno postavljanje delegata podružnice sindikata, vraćanje otpuštenih radnika, davanje naknade za neopravdane otkaze za drugove s kratkotrajnim ugovorima kada povratak na posao nije bio postignut.  Tu je i presuda za primjenu Regionalnog kolektivnog pregovaračkog ugovora metalaca, umjesto transportnih radnika, s poboljšanjem od 400 eura mjesečno, i više.

Ovo je sve sada u opasnosti zbog promjene ugovora koja se očekuje krajem godine kada EULEN napušta ugovor u korist EUROCEN-a, logističke podjele ADECCO GRUPE s ciljem da okončaju klimu konflikta i uklone CNT iz kompanije. (...)

Suština problema u ovim ''outsourcing'' kompanijama jest da ta poslovna formula služi za podjelu radne snage koja u ovim ''outsource'' kompanijama ima niže plaće i gore uvjete nego što bi imala u kompaniji koja potpisuje ugovor.

To je razlog zašto, iako je većina borbe usmjerena na EULEN, na kraju krajeva multinacionalnu kompaniju ABB možemo držati krajnje odgovornom za situaciju, i ono čemu težimo je da kompanija prepozna odnose zaposlenosti, prekine s ''outsourcing'' praksom i primijeni kolektivni ugovor ABB na sve radnike.

Poradi toga, prije nego outsourcing ugovori završe s očitim ''čišćenjem sindikata'', još gorim smanjenjem plaća i pogoršanjem radnih uvjeta (gubitak radnog staža, stečenih uvjeta, neuspješna implementacija ugovora metalaca itd.) sindikalna podružnica CNT-a je pozvala na štrajk kao način osiguravanja radne sigurnosti i zaustavljanja ilegalne prodaje radne snage ABB-u te također zaustavljanje ozbiljnih kršenja postupaka prevencije rizika.''

Na osnovu poziva za solidarnost danas, tijekom internacionalnog dana solidarnosti s radnicima u štrajku u Cordobi, protestna pisma možete poslati na niže navedene adrese, a u velikom broju gradova svijeta s lokalnim podružnicama ABB-a, ADECCO-a i EULEN-a, održati će se i protestne akcije.

Za solidarnost bez granica i prava za sve!

Eulen kompanije
http://www.eulen.com/           Idite na "EULEN en el mundo"
ABB kompanije
http://www.abb.com/               Idite na desni dio stranice: "Where to find us"
Eurocen- Španjolska
http://www.eurocen.com/es-ES/Oficinas/Pages/default.aspx
Eurocen je dio Adecco
http://www.adecco.com/en-US/Pages/Worldwide.aspx

No comments:

Post a Comment