12.28.2011

KRAS-IWA'dan Kazakistan'daki "Kanlı Cuma"ya karşı eylem çağrısı

Kazakistan'da devlet, Zhanaozen şehrinde miting yapan grevdeki petrol işçilerine ateş açtı. Mayıstan beri devam eden grevde işçiler, yaşayabilecekleri ücret ve daha iyi çalışma koşullar için greve gitmişti. Karazhanbas Petrol Rezervlerinde, şirketin anlaşmazlıkları derinleştirmesiyle grev başlamıştı.
Karanzhabas'taki petrol şirketi bir uluslararası Çin şirketiyle (China International Trust Investment
Company) yerli şirket KazMunayGaz ortak girişimidir. Artan baskıyla beraber, işçiler işlerinden atıldılar, sendikacı Zhaksalyk Turbayev kimliği belirsiz kişilerce öldrüldü, bir başka sendikacı Aslambek Aydarbayev'in evi kundaklandı, sendika avukatlarından Natalia Sokolova, "toplumu isyana teşvikten" 6 yıl hapis cezası aldı.


Aralarında Akzhanat Aminov, Kuanysh Sisenbayev gibi sendika liderlerinin de bulunduğu otuza yakın sendikalı gözaltına alındı ve hapis cezası verildi.

İşçi hareketlerine ilişkin saldırgan tutumu ve otoriterliği ile bilinen Rejim başkanı Nazarbayev, (Lev Gumilev'in Rus Yeni Sağ'ı projesinden esnlenerek eorilştirdiği) Eurasianism teorisinin resmi
ideologudur.

Mitinge devletin saldırısı sonucu; resmi makamların açıklamasına göre 11, resmi olmayan makamların açıklamasına göre 70 kişi öldürüldü. İşçiler yüzlerce insanın yaralandığını bildirdi. Şehir şu anda
olağanüstü hal durumunda. Devlet orduyu şehir ve dünya arasındaki bütün bağı koparmak için görevlendirmiş durumda.

Yakın illerde ve ilçelerde Zhanaozen'deki işçlerle dayanışma eylemleri yapılıyor. Bu eylemlere devlet müdahale etmeye ve insanları öldürmeye devam ediyor.

Kazakistan'da yaşanan katliama ilişkin herkesi eyleme çağırıyoruz.
Kazakistan Konsolosluklarına ve CITIC şirketine karşı eylemliklere ve Kazakistan mallarını boykota çağırıyoruz.

KRAS-IWA

Kaynak: http://www.anarsihaber.org

No comments:

Post a Comment