9.30.2011

Ne restituciji!

Oni kojima je imovina oduzeta posle Drugog svetskog rata stekli su je baš kao i današnje gazde – izrabljivanjem radnika i seljaka. Stekli su je tuđim radom, a ne svojim.

Anarhosindikalistička inicijativa (ASI) smatra da je donošenje Zakona o restituciji još jedan potez vladajuće klase kako bi se šačica obogatila na račun miliona siromašnih ljudi u Srbiji. Po predlogu Zakona, koji će uskoro biti usvojen i u parlamentu, „restitucija“ će se obaviti kroz tzv. kombinovani model, što znači da će imovina koja se potražuje biti vraćana u naturi, a ako to nije moguće (što je uglavnom slučaj) biće isplaćena kroz obveznice.

Po sopstvenom priznanju zagovornika „vraćanja oduzete imovine“ ukupna potraživanja značajno premašuju 4 milijarde evra. Dakle, radništvo Srbije kome nad glavom već visi više od 13 milijardi evra koje je vlast napravila u rekordno kratkom roku, narednih decenija će morati da plaća danak i potomcima predratnih tajkuna i ratnih zločinaca iz Drugog svetskog rata.

Eksploatisani smo na poslu gde kao platu dobijamo samo deo onoga što stvorimo. Ono novca što nam ostane nakon plaćanja preskupih namirnica dajemo državi za sve veće račune, lošu zdravstvenu zaštitu i preskupo obrazovanje koje se iznova naplaćuje, iako smo ga već platili. Otplaćujemo dugove koje je vlast napravila svojim bahatim i luksuznim životom. Otplaćujemo tajkunska bogatstva i poslaničke plate. Na sve to, sada treba da isplatimo i imovinu onima čiji su preci eksploatisali radnike i seljake pre i za vreme Drugog svetskog rata.

ASI se oštro protivi svakoj društvenoj neravnopravnosti. Ovaj Zakon vidimo kao još jedan od vidova kapitalističkog izrabljivanja.

Pozivamo javnost da nam se pridruži u borbi protiv vraćanja imovine „starim vlasnicima“!

Odbijamo da plaćamo još jednan lažni dug!

Sekretarijat ASI
U Beogradu, 30. septembra 2011.

No comments:

Post a Comment