9.15.2011

Správa o činnosti Priamej akcie – MAP Slovensko za rok 2010

15. september 2011

Ako je už zvykom, prinášame zhrnutie našich aktivít za minulý rok (2010). Tentoraz sme udalosti zoradili podľa typu aktivity, pretože prehľadnejšie vystihujú našu činnosť v tomto období. Hlavné oblasti podpory sa týkali solidarity s pracujúcimi u nás (vrátane sporu jedného z našich členov), medzinárodnej solidarity a aktivít súvisiacich so všeobecnejšími témami, verejnými diskusiami a vnútorným vývojom organizácie.
Solidarita s pracujúcimi

Pomohli sme členovi Priamej akcie dosiahnuť jeho požiadavky v spore, ktorý vznikol, keď dostal neplatnú výpoveď a firma mu nechcela vyplatiť odstupné.

Solidaritu so zamestnancami YURA v Hnúšti a Rimavskej Sobote sme vyjadrili rozšírením textu o súvislostiach podnikania firmy a potenciáli sily pracovníkov, ktorí v tom čase vystupovali proti podmienkam vo firme. Plagáty s textom, ako aj kritické plagáty k pokusom neofašistov využiť problém robotníkov a robotníčok pre svoje volebné ciele, sa objavili vo viacerých mestách v regióne. (YURA Corporation: moc šéfov a moc pracujúcich. Taktiky a možnosti)

Koncom augusta sme navštívili štrajkujúce šičky z Hencoviec, diskutovali s nimi o problémoch vo firme a vyjadrili našu podporu v okupačnom štrajku.

Na demonštrácii Konfederácie odborových zväzov (KOZ) proti úsporným opatreniam vlády sme rozdali niekoľko stoviek letákov (Sme nasratí - leták Priamej akcie na demonštrácii KOZ), v ktorých sme sa vyjadrili k akciám tohto typu a k vládnemu balíčku.

Medzinárodná solidarita

Dňa 28. januára sme zorganizovali protest proti rozhodnutiu berlínskeho regionálneho súdu, ktorý zakázal zväz FAU-Berlín nazývať sa zväzom. V júni bolo napokon toto rozhodnutie zrušené, čím vznikol precedens aj pre iné pokusy zamestnancov organizovať sa nezávisle od tradičných odborov.

Pokračovali sme v kampani za oslobodenie aktivistov B6, ktorí boli nakoniec prepustení z väzenia a uznaní za nevinných.

V apríli sme sa e-mailami zapojili do medzinárodných dní akcií na podporu ukrajinského študentského zväzu Priama Dija. Jeho členovia čelili represii na univerzite v Kyjeve a aj vďaka podpore zo Slovenska a od ďalších sekcií MAP sa podarilo zastaviť represiu študentov. Jedna zo štyroch požiadaviek však zostala nesplnená (znovuprijatie vylúčených študentov) a miestni aktivisti pokračovali v boji na lokálnej úrovni.

V júni sme poslali protestné faxy na podporu členov CNT-Alicante prepustených po pokuse zorganizovať sa na pracovisku proti zlej situácii vo firme. Faxy a e-maily sme poslali aj na podporu členov CNT-Cordoba bojujúcich za znovuzamestnanie svojho člena vo firme Eulen a na podporu dvoch prepustených členov za odborovú aktivitu v meste Manresa. V tom istom mesiaci sme podporili aj členku CNT-Zaragoza žiadajúcu znovuzamestnanie v spore s pracovnou agentúrou Start People a zaslali protestné e-maily do všetkých pobočiek firmy na Slovensku aj do problematickej pobočky v Zaragoze. Ďalším e-mailami a faxmi podporeným členom CNT bol Manuel zo CNT-Granada prepustený z hotela Vincci.

V júli sme poslali e-maily a faxy firme ASM, s ktorou bol v spore člen CNT-Granada, ako aj mestu Florencia, ktoré chcelo predať budovu obsadenú squattermi (reagovali sme na výzvu od USI, talianskej sekcie MAP).

V septembri sme e-mailami a faxmi podporili anarchistického aktivistu zatknutého pri proteste proti zničeniu lesa kvôli diaľnici pri Moskve (nakoniec bol prepustený).

Prezentácia našich postojov, diskusie a rozvoj organizácie

Zverejnili sme naše stanovisko k parlamentným voľbám. ((Ne)voliť nestačí 2010 – Naše problémy neriešia voľby, ale vlastná aktivita)

Začiatkom júla sme organizovali stretnutie s členkou Zväzu poľských syndikalistov (ZSP), ktorá sa s nami podelila nielen o tematicky pestré, ale aj veľmi zaujímavé skúsenosti z aktivít organizácie. (Pozitívne a negatívne skúsenosti z odborovej a komunitnej činnosti v Poľsku – prezentácia v Bratislave)

V polovici júla bol na trnavskom hudobnom festivale Ekofest prezentovaný infostánok s brožúrami PA.

V auguste sa delegáti PA zúčastnili konferencie Medzinárodnej asociácie pracujúcich (MAP) na tému neistá práca, samospráva a družstvá pri meste León v Španielsku.

V polovici septembra sme začali organizovať otvorené stretnutia v Bratislave. Ich cieľom týchto je najmä lepší kontakt s pracujúcimi a študentmi, ktorí chcú riešiť problémy na vlastnom pracovisku alebo v škole či bydlisku. Stretnutia majú byť aj priestorom na diskusie o iných, teoretickejších témach, ktoré ľudí zaujímajú.
V polovici marca sa uskutočnil 14. zjazd Priamej akcie a v posledný novembrový víkend 15. zjazd.
Priama akcia

No comments:

Post a Comment