7.07.2011

Proti zvyšovaniu cien vo varšavskej hromadnej doprav

Vo Varšave sa 1. júla uskutočnila informačná akcia ZSP a KOL (Výbor na obranu nájomníkov) proti zvyšovaniu cien lístkov v hromadnej doprave (o 70%), poplatkov za jasle (okolo 600%), vodného a stočného (o 30%) a ďalších poplatkov. Zvyšovanie prichádza v období, keď rastú aj ceny nájomného, poplatky za plyn a elektrickú energiu a očakáva sa aj rast cien tepla v súvislosti s privatizáciou varšavskej teplárenskej spoločnosti.

Zdražovanie pocítia najmä chudobnejší obyvatelia mesta. Tým, ktorí sa budú musieť pre vysoké nájomné odsťahovať z centra na okraj Varšavy, spôsobí problémy zdražovanie mestskej hromadnej dopravy pri dochádzaní za prácou. Mesto súčasne investuje obrovské finančné prostriedky do budovania Národného štadiónu.

ZSP navrhuje, ako priamo vyjadriť nesúhlas s nechutným zdražovaním miesto toho, aby ľudia len sklonili hlavy. Medzi konkrétne navrhované aktivity patrí napríklad cestovanie načierno, neplatenie nájomného či vytvorenie svojpomocnej dennej starostlivosti o deti.

Členovia KOL zbierajú podpisy na petíciu na zvolanie referenda, ktoré by umožnilo zastaviť zdražovanie a privatizáciu.

Aj napriek nepriaznivému počasiu sa o akciu zaujímalo viacero okoloidúcich, ktorí podpisovali petíciu, čítali si leták či diskutovali s protestujúcimi. Sú plánované ďalšie protestné aktivity, a to aj v prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy.

Z portálu cia.media.pl preložil Daniel Drevený
Text letáku

Webstránka kampane: 
www.podwyzki.zsp.net.pl

No comments:

Post a Comment