5.23.2011

Protest v Moskve proti sociálnej politike vlády

KRAS, ruská sekcia MAP, zorganizovala 24.4. v Moskve protest proti sociálnej politike ruskej vlády. K protestu sa pridali aj členovia iných anarchistických a antifašistických skupín.

Priestor na námestí, na ktorom sa odohral protest, bol zatarasený kovovými bariérami a človek sa musel podrobiť osobnej prehliadke. Túto metóda v posledných rokoch s obľubou používa polícia na odradenie ľudí od zapájania sa do protestov. Aj napriek tomu sa v okolí bariér zastavovali okoloidúci, aby si vypočuli prejavy a zobrali letáky.
Protestujúci mali veľký banner s nápisom „Voľnosť pre ľudí, nie voľné ceny!“. Okrem iného sa spomínali nízke mzdy na hranici prežitia, škrty v sociálnych programoch, komercionalizácia a nedostupnosť sociálnych služieb, rast cien a porušovanie práv pracujúcich.

  Na proteste zaznel pozitívny príklad toho, ako sa brániť – príklad pracujúcich z Bolívie, ktorí štrajkom prinútili vládu stiahnuť niektoré neoliberálne reformy, a dosiahli aj zvýšenie miezd (výzva k solidarite od KRAS),

Účastníci a účastníčky protestu podotkli, že je nutné vytvárať nezávislé bojovné zväzy, štrajkové výbory, miestne združenia a sociálne iniciatívy, ktoré by mohli pripraviť a uskutočniť generálny štrajk proti súčasnej sociálno-ekonomickej politike.

No comments:

Post a Comment