5.03.2011

Obsadenie rádia BBC Merseyside v Liverpoole

Členovia liverpoolskej skupiny Solidarity Federation (MAP Veľká Británia) a UK Uncut obsadili 2. apríla priestory rádia BBC Merseyside. Cieľom akcie bolo poukázať na poskytovanie neobjektívnych informácií o marcových protestoch v Londýne (viac napríklad tu).

Okupácia sa začala o 14:30, keď viac ako tucet ľudí vošlo do budovy a oznámilo jej obsadenie na protest proti „úbohému informovaniu“ o londýnskych akciách skupiny UK Uncut bojujúcej proti úsporným opatreniam. Keď sa aktivisti usadili a začali si pochutnávať na čaji a zákuskoch, na miesto dorazila osemčlenná skupina policajtov. Tým nezostávalo nič iné, iba zahanbene postávať naokolo. Keď sa spýtali, kto je vedúci akcie, ľudia odpovedali „my všetci“ a „fungujeme na princípe konsenzu“, čo policajti veľmi nechápali.

Počas protestov 26. marca došlo v Londýne k ničeniu majetku firiem. Médiá vtedy propagandisticky vykreslili protestujúcich ako násilníkov a tento prístup prijali aj niektorí aktivisti UK Uncut. Do atmosféry konfliktu zasiahla Solidarity Federation svojím prehlásením z 28. marca určeným pre UK Uncut, kde sa uvádza napríklad aj to, že „...deliť protesty na dobré a zlé iba legitimuje policajné násilie a represiu... V boji proti škrtom sme všetci na jednej lodi.“ Spoločná akcia liverpoolskych skupín SF a UK Uncut bola vyjadrením porozumenia, ktoré vďaka tomuto prehláseniu a následnej diskusii našli obe skupiny.

Hoci členovia SF-Liverpool boli tentoraz v BBC, aby vyjadrili protest proti povrchnému vykresľovaniu protestov médiami, nedávno vyjadrili pracovníkom rádia solidaritu a pridali sa k štrajku odborového zväzu žurnalistov (NUJ), v ktorom išlo o zamestnanecké dôchodky.

Video z akcie a interview s aktivistami UK Uncut počas okupácie nájdeš tu.

No comments:

Post a Comment