5.25.2011

Bojkot firmy vyrábajúcej pre futbalové značky Lotto a Finta – pošli e-mail

Firma FF Mercantil vlastní sweatshop v brazílskom meste Araxa. Vyrába kopačky, futbalové dresy, oblečenie a iné doplnky pre značky Lotto a Finta. Pracovné podmienky sú veľmi zlé – dlhá pracovná doba, vysoké teploty, výpary z lepidla, nízke mzdy. Keď sa pracujúci začali organizovať, prišla represia. Nielenže boli niektorí aktivisti prepustení, medzi nimi aj člen COB (MAP Brazília), ale kanceláriu odborov navštívili najatí násilníci a vyhrážali sa útokom „pistoleros“. V Brazílii nie sú prípady vrážd nepohodlných odborárov nezvyčajné. COB vyzýva k bojkotu firmy a e-mailovým protestom.
Podnetom k medzinárodnej solidárnej kampani bol incident z 22. marca 2011, keď firma FF Mercantil prepustila Ícara Poletta, člena COB a zväzu Sindivários Araxá patriaceho do Federácie pracujúcich štátu Minas Gerais. Spoločne s kolegami a kolegyňami bojoval za tieto požiadavky:

* 8-hodinový pracovný deň
* 5-dňový pracovný týždeň (pondelok–piatok)
* príplatok za prácu v rizikových podmienkach
* podiel na zisku
* zavedenie klimatizácie
* rešpektovanie práv pracujúcich organizovať sa

Kampaň COB požaduje znovuzamestnanie prepusteného člena, koniec represie proti členom odborov a naplnenie vyššie uvedených požiadaviek. Podporiť ju môžeš poslaním e-mailu z formulára (treba vyplniť v tomto poradí: meno, e-mail, kód na spodku), ktorý zostavili ZSP (MAP Poľsko). Ďalšie info a aktuálny počet poslaných e-mailov nájdeš na http://lotto.zsp.net.pl.

Preklad znenia vzoru e-mailu:
Žiadame znovuzamestnanie nášho kamaráta, zastavenie represívneho postupu proti slobode pracujúcich organizovať sa a naplnenie požiadaviek pracujúcich.
Stop sweatshop podmienkam a represii v FF Mercantil!

Budeme radi za podporu a šírenie tejto správy. Takéto správanie šéfom nemôže prejsť len tak.
Spracované podľa informácií od COB

No comments:

Post a Comment