3.22.2011

Βαρσοβία, Πολωνία: Αντίσταση από τα κάτω

Οι πολιτικοί γίνονται στόχος των διαμαρτυριών καθώς οι εντάσεις αυξάνονται στο εργατικό και σε άλλα κοινωνικά κινήματα.

Καθώς προχωράμε με γοργούς ρυθμούς παγκοσμιοποίησης και ο κλοιός σφίγγει για πολλά κοινωνικά κομμάτια ακόμα και σε ευρωπαϊκές χώρες, εργατικά και κοινωνικά κινήματα ξεπετάγονται ως αντίσταση από τα κάτω. Αξίζει να διαβάσει κανείς για το κίνημα των ενοικιαστών στην Πολωνία στο οποίο παίρνουν μέρος και οι αναρχοσυνδικαλιστές ZSP, για τις δυναμικές απαντήσεις εργαζομένων ενάντια στα αφεντικά, αλλά και για τις παραδειγματικές δολοφονίες όσων αντιστέκονται.

 
Οι εξαγριωμένοι νοσηλευτές προχώρησαν σε διαδήλωση και αποφάσισαν να μείνουν όλη τη νύχτα στο θεωρείο του κοινοβουλίου. Σήμερα (18/3), οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται.

Ο υπερ-φιλελεύθερος Υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι η ύπαρξη εμποδίων για το σύστημα των συμβάσεων θα είναι “αντισυνταγματική”, διότι θα παραβίαζε την «ελευθερία επιλογής» για κάποιον να εργαστεί με σύμβαση. Φυσικά σε άλλα επαγγέλματα του τομέα της υγείας όπου υπάρχει αυτή η «ελευθερία επιλογής», σημαίνει συνήθως «ελευθερία» του νοσοκομείου να αναθέτει την εργασία, εκκαθάριση μόνιμων θέσεων εργασίας και «ελευθερία» του προσωπικού να δεχτεί χειρότερες συνθήκες εργασίας ως εξωτερικοί συνεργάτες ή την «ελευθερία» να χάσουν τη δουλειά τους. Κατά τους τελευταίους μήνες, έχουμε δει αρκετές απεγνωσμένες διαμαρτυρίες εργαζομένων σε νοσοκομειακούς θαλάμους των οποίων οι θέσεις εργασίας είχαν ανατεθεί σε εξωτερικούς συνεργάτες.

Σε όλη την Πολωνία, οι νοσηλευτές είναι ήδη κατάφωρα κακοπληρωμένοι. Πολλά νοσοκομεία δεν ανταποκρίνονται στις συλλογικές συμβάσεις ή δεν δίνουν τις  μισθολογικές αυξήσεις που είχαν υποσχεθεί. Αυτή τη στιγμή, νοσηλευτές απεργούν στην πόλη Στάργκαρντ, ενώ νοσηλευτές κάνουν απεργία πείνας στην πόλη Przemysl. Δεκάδες άλλες εργασιακές συγκρούσεις διεξάγονται σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.

Ενοικιαστές διακόπτουν δημοτικό συμβούλιο
  
Εκτός από αυτές τις δύο ενέργειες στη Βαρσοβία, έχει σημειωθεί αύξηση των εργασιακών διαμαρτυριών αυτό το μήνα, με μεγάλες διαδηλώσεις των εργαζομένων στα ταχυδρομεία και ανθρακωρύχων και σοβαρές απειλές απεργιών στους σιδηροδρόμους, σε ορισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα και στο εργοστάσιο της Fiat στο Tychy.


πηγή στα αγγλικά: http://libcom.org/news/warsaw-nurses-occupy-sejm-tenants-disrupt-city-council-18032011
νέα από την αναρχοσυνδικαλιστική οργάνωση ZSP στα αγγλικά:  http://zspwawa.blogspot.com/

http://gr.contrainfo.espiv.net

No comments:

Post a Comment