10.24.2010

Demonštrácia a neúspešný pokus o zatknutie člena ZSP

V piatok 22. 10. počas dopravnej špičky blokovali nájomníci jeden z hlavných ťahov cez varšavskú štvrť Praga a demonštrovali proti bytovej politike mesta. Žiadali odstúpenie súčasnej mestskej administratívy a odsúdili všetkých zodpovedných za to, že podporujú systém vykorisťovania a špekulácií.

So sloganmi „Vysťahuj úradníka, skôr ako on vysťahuje teba“, „Dôveruj autoritám a skončíš ako bezdomovec“ alebo „Bývanie v rukách nájomníkov“, sa demonštrujúci ľudia prešli centrom Pragy, ktoré je najviac zasiahnuté reprivatizáciou, rastom nájomného a gentrifikáciou.

Policajti v civile sa pokúsili zatknúť jedného člena ZSP, ale demonštrujúci nájomníci zablokovali policajného auto a zabránili im v tom. Policajtom nevyšiel ani druhý pokus. Demonštrácia napokon trvala niekoľko hodín. Zaznelo viacero prejavov a výziev smerom k obyvateľom, aby sa pridali k boju. Takisto sa rozdalo niekoľko sto letákov a výtlačkov najnovšieho čísla novín ZSP s názvom Zaplata (http://www.priamaakcia.sk/Noviny-Zvazu-syndikalistov-Polska.html).

Pokračovali aj stretnutia nájomníkov, na ktorých konfrontovali politikov. Včera bol na rade zástupca primátorky Jakubiak, ktorý nedávno klamal ohľadom údajne tajnej správy o reprivatizovaných budovách. Jakubiak, ktorého chceli ľudia minulý rok odvolať, čelí takej vlne kritiky, že sa nebude uchádzať o znovuzvolenie. Spoločne s ďalšími politikmi sa posledných niekoľko týždňov ukrývajú. Neobjavujú sa v kanceláriách ani počas stránkových hodín a pokúšajú sa vypariť, len čo zbadajú niektorého z dotknutých nájomníkov. To isté sa stalo aj vo štvrtok, keď Jakubiak utiekol v momente, keď zbadal niekoľko starších žien, ktoré sa ho chystali zlynčovať.

Viacero akcií je naplánovaných na budúci týždeň.

Fotografie z akcie:
http://zspwawa.blogspot.com/2010/10/tenants-protest-strike-actions-continue.html

No comments:

Post a Comment