9.28.2010

CNT se připojuje k výzvě ke generální stávce 29. září

Španělské anarchosyndikalistické odbory CNT volají po celonárodní stávce namířené proti nové vládní reformě zákoníku práce. Zde je jejich tiskové prohlášení:

Reforma zákoníku práce, kterou se chystá představit Španělská socialistická dělnická strana (PSOE), je největším útokem na práva pracujících od přechodu k demokracii.

Musíme využít této jednodenní stávky k další a ještě masivnější mobilizaci.

Reforma zákoníku práce, kterou si podle vlády vynutila krize, má ve skutečnosti usnadnit zaměstnavatelům uzavírání nestandardních smluv, ignorování smluv kolektivních a mnohem snazší a levnější propouštění zaměstnanců. Reforma bude znamenat krátkodobější a neregulované podmínky nabírání dělníků, podstatné snížení pokut za nestandardní propouštění, obrovské možnosti pro zaměstnavatele měnit podmínky kolektivních smluv v záležitostech, jako jsou mzda, pracovní dny, garantovaná pracovní doba. Více nestandardních pracovních smluv, více nejistoty, méně peněz, méně práv. Takhle vládne PSOE.

Přes toto všechno je tato reforma pouhou špičkou ledovce. Pod ní leží skutečný svět: mizerné pracovní podmínky v naprosté většině podniků, neustálé porušování kolektivních smluv, placení menších mezd než bylo dohodnuto, nejistá práce, práce na plný úvazek za poloviční plat, povinnost pracovat přesčas, pokud nechceš být vyhozen, rušení dovolených nebo dělání práce, kterou ti poručí, včetně prací, které dělat nemáš. Tohle všechno pokud nechceš, aby ti ukázali dveře. Dalším díl skutečnosti tvoří despekt, s jakým s námi jedná vláda a politici, jak nás média popisují jako líné, neproduktivní a zbytečné. My, dělníci, žijeme s vědomím, že jsme nahraditelní, že jsme odpad, který může najít práci, jen pokud je schopen ji odvést levněji než ti před ním. Žijeme ve strachu, jestli zítra dostane zaplaceno, zda vůbec budeme mít co jíst.

A co tedy uděláme? Sedneme si a budeme čekat, jak všechno dopadne? Budeme doufat, že snad jednoho dne najdeme dobrou práci? Rvát se o poslední zbylé příspěvky?

Každý, kdo toto chce učinit, nechť tak činí – nebude odměněn ničím jiným než bídou. CNT ale nabízí dělnické třídě něco jiného: boj za naše práva a za naši důstojnost. Bez státních dotací, bez odborové byrokracie placené firmami, bez zaprodávání sebe sama politickému systému. Nikomu nemůžeme zaručit, že budeme schopni tuto reformu pohřbít, ale všem můžeme zaručit, že na to vydáme vše, co máme. Svoláváme všechny, kteří se chtějí na tomto boji podílet, aby se přidali k našim místním organizacím a organizovali se v CNT.

Voláme tímto po generální stávce na 29. září. Nechť tato stávka slouží jako spoušť pro mobilizace, které nyní stojí před dělnickou třídou, pokud chceme zastavit reformu zákona o práci. A získat zpět naši důstojnost.

No comments:

Post a Comment