3.22.2011

Nájomníci prerušili zasadnutie varšavskej mestskej rady

Ráno 17. marca zablokovalo niekoľko desiatok nájomníkov organizovaných v ZSP a rôznych združeniach nájomníkov (KOL, WSL, KSS) zasadnutie mestskej rady. Dali tým jasne najavo, že odmietajú čakať niekde vonku, kým dostanú slovo, a vošli do rokovacej sáli s megafónom.
Zástupcovia mesta už rok sľubovali nájomníkom „Okrúhly stôl“ venovaný práve ich problémom. Napokon však ponúkli iba „Varšavské bytové stretnutia“, ktoré slúžia výlučne na prezentáciu bytovej politiky mesta, a nedá sa na nich viesť dialóg.

Nájomníci nezabudli na Jolantu Brzeskú, ktorá sa vo svojom boji proti nepoctivým vlastníkom nehnuteľností nedočkala pomoci od úradníkov. V sále bolo veľa portrétov s jej podobizňou a protestujúci pripomenuli jej obľúbené heslo: „Nájomníci nie sú tovar.“

Témou „Okrúhleho stola“ boli v ten deň namiesto nepopulárnych problémov v bytovej oblasti diskotéky. To rozzúrilo aktivistov natoľko, že požiadali politikov, aby odišli domov, tam si zahrali karty na počítači a surfovali na internete, lebo nič iné nerobia ani na rokovaniach. Nájomníci tiež pripomenuli mnohé neprávosti pri reprivatizácii nehnuteľností, ktorými sa mestská rada nikdy vážne nezaoberala.

Napriek zásahu mestskej polície, ktorá sa pokúšala protestujúcich dostať von zo sály, nájomníci odišli sami až vo chvíli, keď sa rozhodli, že akciu ukončujú.

ZSP a Výbor na obranu nájomníkov ZSP vyhlásili, že vzhľadom na skutočnosť, že mesto neposkytuje dostatok štátnych bytov, budú pomáhať ľuďom obsadzovať prázdne domy.

Spravoval Daniel Drevený

Zdroje:
cia.bzzz.net + video

No comments:

Post a Comment