10.10.2010

ASI protiv Zare!

Juče, 9. oktobra, aktivisti Sindikata zaposlenih i nezaposlenih (SZN) beogradske lokalne grupe "Anarhosindkalističke inicijative" (ASI) organizovali su protestnu akciju solidarnosti sa otpuštenim radnicima firme Topi Top iz Perua.

Naše drugarice i drugovi iz Perua, izloženi su represiji zbog sindikalnog organizovanja. Samo ove godine više od 35 radnika je otpušteno i izbačeno na ulicu zbog sindikalnog organizovanja u firmi Topi Top. Pored toga, radnici su ponekada terani da rade po 11 sati dnevno, nije im obezbeđena zaštita na radu, a uz to ta kompanija nema zabranu eksploatisanja dečijeg rada. Topi Top je deo moćne tekstilne kompanije Flores Konzilijum, a najveći deo njenih proizvoda distribuira Zara.

Zbog toga je, na inicijativu drugova iz Perua, 9. oktobra ove godine organizovan međunarodni dan akcije protiv Zare i drugih distributeraa proizvoda kompanije Flores Konzilijum. Revolucionarne organizacije u čitavom svetu su se uključile u aktivnosti, a u Srbiji aktivisti SZN i članovi beogradske lokalne grupe ASI su distribuirali više stotina letaka u kome obaveštavaju javnost o dešavanjima u firmi Topi Top, ispred Tržnog centra "Ušće" u kome se nalazi velika prodavnica Zare.

Represija na radnom mestu, loši uslovi rada, niske plate, nemogućnost sindikalnog organizovanja, sve su to odlike tekstilne industrije, ne samo u Srbiji, već u čitavom svetu. Jedini način na koji radnice i radnici mogu da se suprotstave takvom ponašanju gazda je međusobna solidarnost u borbi za svoja prava. Danas, u globalizovanom svetu, više je nego ikada jasno da je potrebno tu solidarnost proširiti van državnih granica: na transnacionalnu eksploataciju koju sprovode gazde treba odgovoriti međunarodnim organizovanjem i borbom radnica i radnika.

Živela međunarodna radnička solidarnost!

Živelo Međunarodno udruženje radnika i radnica!

Sekretarijat Sindikata zaposlenih i nezaposlenih,
beogradske lokalne grupe ASI
Sekcije Međunarodnog udruženja radnika i radnica

No comments:

Post a Comment