3.30.2013

Agentúra OTTO WorkForce ohrozila a oklamala pracovníkov zo Slovenska


29. marec 2013
Nedávno sme dostali e-mail od oklamaných pracovníkov, ktorí sa vybrali pracovať do Holandska a využili služby pracovnej agentúry OTTO WorkForce. Netušili, že realita bude celkom iná ako sľuby, ktoré si vypočuli v kancelárii agentúry v Banskej Bystrici. Ich skúsenosť uverejňujeme. Zároveň vyzývame pracovníkov, ktorí zažili problémy s touto agentúrou alebo inými pracovnými agentúrami a chcú sa o ne podeliť alebo ich aj riešiť, aby nás kontaktovali. Viac informácií o problémoch s OTTO WorkForce je na webe kampane proti jej praktikám.

Podpis zmluvy na Slovensku 
Na Slovensku sme podpísali pracovnú zmluvu v agentúre OTTO WorkForce s tým, že pôjdeme do Holandska pracovať do firmy Reebok a bývať do ubytovacieho parku v meste Gouda, kde bývajú ľudia pracujúci v tejto agentúre.

Nebezpečné cestovanie do Holandska
Deň po podpise zmluvy sme vycestovali do Holandska s prepravcom Jan Longauer – osobná preprava – Power Team, s.r.o., ktorého nám zabezpečila agentúra. Už po ceste sme mali podozrenie, že nie je všetko v poriadku, pretože šofér jazdil úplne nespoľahlivo a bezohľadne. Išli sme trasou cez Českú republiku a na diaľnici medzi Brnom a Prahou sme v stošesťdesiatkilometrovej rýchlosti dostali defekt. Šofér spanikáril, všetkých siedmich ľudí nás vyhodil z auta na diaľnicu aj s batožinou, pričom nemal pre nás ani reflexné vesty, ani žiadny reflexný trojuholník. Snažil sa dať dolu rezervu, pričom zničil mechanizmus na spustenie rezervy. Odmietal zavolať políciu, asistenčnú službu či odťahovku a nechal nás mrznúť vonku v jarku v mrazivom počasí dve hodiny. Potom na naše veľké naliehanie, že zavoláme políciu my, zavolal 112-tku, kde mu poslali číslo na najbližší servis, ktorý do hodiny odstránil problém. Pokračovali sme ďalej do Holandska, pričom šofér každú chvíľu zaspával za volantom a my sme sa báli o svoj život. Bolo to strašné a máme z toho traumu dodnes. Museli sme naňho dávať pozor celú cestu, aby nezaspal.

Nedôstojné a zdraviu škodlivé ubytovacie podmienky
Na druhý deň po dvadsaťdvahodinovej ceste autom sme na centrále agentúry OTTO vo Weeze zistili, že miesto nášho bývania sa záhadne zmenilo a namiesto mesta Gouda sme šli na ubytovňu v Maarssen, čo je časť mesta Utrecht, kde to ubytovanie nespĺňa základné hygienické a ľudské podmienky pre život (prikladáme aj foto z Goudy, kde nám vraveli, že pôjdeme bývať). Ešte v ten večer sme sa sťažovali park managerovi ubytovacieho zariadenia, že došlo k omylu a že sa nám nepáčia podmienky na bývanie, nakoľko v izbách a v kúpeľni nebolo žiadne vykurovanie, bol tam veľký prievan, zima, samé plesne a vlastne to neboli ani domy, ale unimobunky, za ktoré sme mali mesačne platiť za osobu 330 eur.

Reakcia na situáciu
Na druhý deň sme kontaktovali agentúru OTTO na Slovensku s tým, že neboli dodržané sľubované podmienky nášho ubytovania. V ten istý deň nám odpísali, citujem: „Práve sa kontaktujeme s centrálou vo Venray. Situácia bude ihneď doriešená. OTTO Slovensko.“ Čakali sme 24 hodín, a keďže sme odpoveď nedostali, rozhodli sme sa kontaktovať slovenskú ambasádu v Holandsku, nakoľko sme nemali finančné prostriedky na návrat domov. Ambasáda nám však nemohla pomôcť, lebo na tieto účely nemala finančné prostriedky. Museli sme si teda zabezpečiť dopravu na vlastné náklady, pričom sme sa dostali do finančných ťažkostí, lebo prepravcovi sme zaplatili iba časť peňazí, a to až po príchode na Slovensko.

Agentúra OTTO nám dodnes nedala výsledné stanovisko. Chceme týmto upozorniť ľudí, aby nedôverovali agentúre OTTO a predišli tak problémom, do akých sme sa dostali aj my.


Doslov Priamej akcie – čo robiť?
Pracovné agentúry využívajú rôzne spôsoby, aby získali pracovníkov klientov. Najčastejšie ide o zamlčiavanie informácií, či náhle zmeny po príchode na miesta bývania či práce. Hoci je možné sa im do istej miery vyhnúť, nie vždy sa to dá úplne. Oklamaní pracovníci sa môžu ocitnúť vo finančnej tiesni a ďaleko od pomoci, ktorú by im mohla poskytnúť rodina či známi. V takom prípade sa dá aspoň spísať a zdokumentovať (odfotiť alebo nahrať na video), čo sa udialo, a podeliť sa o skúsenosť s ostatnými, ako to urobili títo traja pracovníci. Oveľa väčší význam má, samozrejme, postaviť sa proti takýmto praktikám a pokúsiť sa napríklad dostať späť zbytočne minuté peniaze. Vieme, že je to náročné, na druhej strane však poznáme prípady pracovníkov, ktorí sa zapojili napríklad do kampane proti praktikám OTTO WorkForce a dostali časť, alebo aj celú sumu, ktorú si stanovili v požiadavkách. Niektorí uspeli po niekoľkých týždňoch či mesiacoch, iní po niekoľkých dňoch, pretože agentúra po predchádzajúcich akciách nestála o ďalšie problémy.

Kampaň proti praktikám OTTO WorkForce koordinujú organizácie v Holandsku (Vrije Bond), Poľsku (Zväz poľských syndikalistov) a na Slovensku (Priama akcia). Na webe kampane http://otto.zsp.net.pl nájdeš v šiestich jazykoch informácie o predchádzajúcich bojoch pracovníkov, ako aj užitočné rady. Tu je niekoľko tipov, ako sa nenechať oklamať:
1.    Pozor na to, čo podpisuješ. Pozorne si prečítaj zmluvu a všimni si sankcie, ktoré ti môžu hroziť. Ak si s prácou nespokojný/ý alebo chceš odísť, lebo napríklad nijakú prácu nemáš, je dobré o dôvodoch informovať agentúru a požiadať o potvrdenie prijatia tvojho oznámenia (prípadne pošli kópiu nám).

2.    Každý deň si rob záznamy o počte odpracovaných hodín a mieste výkonu práce. Ak si často striedal zamestnávateľov, zapamätaj si mestá, v ktorých si pracoval, a mená  zamestnávateľov/názvy firiem. Pokús sa zistiť, či pracuješ priamo pre danú firmu, alebo len pre subdodávateľa, ktorý pôsobí na rovnakom mieste.

3.    Ak si všimneš nejaké nezrovnalosti, nepýtaj sa na ne iba ústne. Sťažnosť podaj písomne a uveď čo najviac podrobností. Odkladaj si doklady o korešpondencii, pokús sa získať potvrdenie o prijatí a kópie mailov môžeš poslať aj nám.

4.    Neprehliadaj zrážky zo mzdy vo výške 10-20 €. Časom sa môžu vyšplhať na stovky eur.

Ak teba alebo tvojich známych agentúra OTTO WorkForce oklamala alebo inak poškodila, kontaktuj nás na priamaakcia(zavináč)priamaakcia(sk).
Priama akcia

1 comment:

  1. kvalitných zamestnancov nám vybrala personálna agentúra
    http://www.trigon-consulting.sk/

    ReplyDelete