1.20.2012

ROCHE concediază un activist sindical

Pe 19 decembrie, Roche Polonia (companie farmaceutică) a concediat un activist ZSP (Związek Syndykalistów Polski- Uniunea Sindicaliștilor Polonezi) fără nici un motiv. Ordinele au venit direct de la sediul central corporativ, iar acesta  a fost rugat să plece imediat. Compania a refuzat să dea orice motiv, în scris sau prin orice alt document.


Deși nu a fost dat nici un motiv real, presupunem că această decizie a fost luata datorită apartenenței acestuia la sindicatul ZSP, sectiunea poloneza a Asociatiei Internationale a Muncitorilor.
Prietenul nostru se luptă pentru reintegrarea sa și nu numai. De asemenea, el luptă pentru recunoașterea statutului său de angajat și pentru toate prestațiile care i se datorează. Fiindcă în Polonia, munca fără contract este o politică normală la Roche. De fapt, muncitorului, care a încercat să-și stabilească o relație de muncă legală cu această companie, i s-a spus că el ar fi ultima persoană angajată prin contract.

Roche are mulți alți muncitori care au contracte temporare și, deasemenea, un număr mare de angajați cu neregularități care sunt fictiv independenti. Angajații trebuie să înceapă o afacere și factureaze pentru Roche printr-o companie intermediară; asta pentru a evita plata ce li se cuvine conform legii : vacanță plătită, zile de boală, perioada de maternitate plătită și concediul de paternitate; prestațiile de securitate socială și plățile compensatorii sunt doar cateva drepturi care le sunt negate  unei mari părți din muncitorii Roche.

În aceeași perioadă, în 2010-2011, Roche a primit subvenții mari de la guvernul polonez, în scopul creeării de noi locuri de muncă.

ZSP a anunțat că va lupta pentru reintegrarea tovarășului, pentru recunoașterea statutului său de angajat și pentru a informa fiecare membru al personalului și a publicului larg de drepturile sale.
Deși aceasta este  o problemă uriașă în Polonia, organizațiile de muncă nu reușesc să trateze eficient problema falselor auto-angajări și a celor atribuite ilegal și sunt discriminați în multe maniere legale.
Polonia se află în topul tărilor UE cu privire la numărul de “ contracte de gunoi “ și procentajul angajărilor de către companiile temporare a crescut cu 40% în 2011.Cu toate acestea, nici una din aceste statistici nu includ auto-angajările fictive, care până la urmă sunt “ afaceri “.Se estimează că Polonia are, de asemenea, cel mai mare număr de “oameni de afaceri “ din Europa.

http://iasromania.wordpress.com

No comments:

Post a Comment